Бизнес климатът продължава да се подобрява

investment-market

Бизнес климатът в България отбеляза ръст с 0,9 пункта за март, благодарение на засилването на оптимизма в промишлеността и сектора на услугите. Предприемачите в промишления сектор дават по-благоприятните оценки за състоянието на предприятията, като и очакванията им се подобряват. Индексът на бизнес климата в промишлеността се покачва с 2.3 пункта в сравнение с февруари, сочат данните на НСИ.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене в страната остават основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в отрасъла.

В строителство се наблюдава спад на индекса на бизнес климата с 3.6 пункта поради влошаване на оценките на строителните предприемачи за състоянието на предприятията. Същевременно обаче очакванията им за следващите три до шест месеца са по-благоприятни.

Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да бъде свързан с несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното му въздействие. На заден план остават конкуренцията в бранша и финансовите проблеми.

При търговията на дребно бизнес климатът се влошава с 1.0 пункт спрямо февруари, поради по-умерените оценки на търговците за настоящото бизнес състояние на предприятията. Прогнозите им за следващите шест месеца обаче се подобряват, като и очакванията им за обема на продажбите през следващите три месеца са също по-благоприятни. Основните пречки за развитието на дейността в отрасъла остават несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. Относно продажните цени в отрасъла по-голяма част от търговците очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

В сектора на услугите бизнес климатът се подобрява с 4.4 пункта главно поради подобрените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги обаче мненията им са по-резервирани.

Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, въпреки че през последния месец се наблюдава намаление на негативното му въздействие.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.