ББР подписа Меморандум за разбирателство с Индустриалната и търговска банка на Китай

bbr

Българска банка за развитие (ББР) и Индустриалната и търговска банка на Китай (ИТБК) подписаха Меморандум за разбирателство в рамките на 4-тата среща на правителствени ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа, която се състоя в китайския град Суджоу.

Целта на Меморандума е да се формализира ангажиментът за дългосрочно стратегическо партньорство между двете институции и да се насърчи бъдещото сътрудничество в сферата на трансграничното финансиране, двустранните заеми, инвестиции и търговия. Документът предвижда също обмяна на опит и добри практики в областта на съфинансирането на големи инфраструктурни проекти, както и осъществяване на съвместни проучвания и анализи.

След церемонията по подписването се проведе среща между г-н Билян Балев, зам.-председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Българска банка за развитие, г-н Дзян Дзиенчинг, председател на Борда на директорите и изпълнителен директор на Индустриалната и търговска банка на Китай, г-н Джанг Хунгли, вицепрезидент на ИТБК и изпълнителен директор, както и други представители на китайската финансова институция. Обсъдени бяха възможностите за двустранни кредитни линии, които да стимулират експорта на български фирми към Китай, с приоритет върху земеделския сектор, както и на китайски компании, които експортират към България. ИТБК изрази готовност да сподели ноу-хау в областта на финансирането на малки и средни предприятия, което формира около 15% от портфейла на банката. Индустриалната и търговска банка на Китай прояви интерес също към програми от национален характер, както и към предоставяне на директни кредитни линии на ББР и участие в бъдещи облигационни емисии на Българска банка за развитие.

Индустриалната и търговска банка на Китай е мултинационална банкова компания и най-голямата банка в света по общи активи и по пазарна капитализация с обща сума на активите около 3 018 млрд. евро. Институцията има присъствие на шест континента, като мрежата й се разпростира в 42 страни. През 2014 г. е обявена за "Глобална банка на годината" и заема първото място в класацията "Топ 1000 световни банки". За първи път ИТБК подписва Меморандум за разбирателство с българска банка, като припознава Българска банка за развитие за свой стратегически партньор.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.