БАИ си поставя за цел позиционирането на страната като инвестиционна дестинация

finance11

Позиционирането на България като позната и предпочитана дестинация за инвеститорите - най-вече в секторите с висока добавена стойност; промотирането на региони с висока безработица и приемственост в работата. Така очерта основните цели на Българската агенция за инвестиции новият изпълнителен директор Стамен Янев, който прие управлението от Светослав Младенов.
Заместник в лицето на Стамен Янев ще бъде Маджиде Ахмедова, която е икономист и има управленски стаж в държавната администрация и в реалната икономиката.

"Бившето ръководство ще консултира настоящото и двата екипа ще работят съвместно, за да превърнат България в най-привлекателното място за инвестиции. Министерството на икономиката държи на инвестициите, свързани основно с разработването на приоритетните индустриални компоненти - не само във високите технологии, но и в хранителната и леката промишленост, където България има традиции“, подчерта  зам. министърът на икономиката Даниела Везиева.

Янев каза, че в момента се работи по създаване на цялостна стратегия за привличане на инвестици, в чието разработване участват неправителствени организации, експерти, консултанти, представители на бизнеса и на държавната администрация. „Стратегията ще бъде съобразена с управленската програма на правителството и основната цел ще бъде позиционирането на България като желана дестинация за трайно установяване на инвестициите“.

"Законът за насърчаване на инвестициите се нуждае от някои корекции, за да се предвидят, ако е необходимо, и допълнителни мерки за стимулиране на инвеститорите", допълни Стамен Янев и подчерта, че ще се работи за бърза промяна в закона.

Г-н Янев съобщи, че ръководството на агенцията е поканено за участие в среща на премиера и икономическия министър с гръцкия бизнес. Предстои и представяне на инвестиционния климат пред представители на деловите среди от Япония.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.