„Алкомет” излезе отново на печалба

alkomet

Дружеството „Алкомет” АД отчете нетна печалба от 2.306 млн. лв. за миналата година спрямо печалба от 2.238 млн. лв. година по-рано, което е минимално нарастване с 3%. То е отчело и ръст на нетните приходите от продажби от 5.09% спрямо миналата година, от 286.534 млн. лв. до 301.119 млн. лв.

През 2014 г. реализираната продукция бележи ръст от 8.4% спрямо 2013 г., а оборотът е нараснал с 5%, спрямо същия период на 2013 г. Средномесечното количество на реализираната продукция е 5.445 тона, за над 24 млн. лв. на месец, което напълно отговаря на сегашната ситуация на пазарите, пише в междинния доклад за дейността на компанията, публикуван през БФБ.

Най-много за това увеличение са допринесли пресовите продукти, които представляват почти една трета от общите продажби. Сериозният ръст от 28.6% на произведената пресова продукция идва в резултат на модернизацията на Пресов цех, заключаваща се във влизането в експлоатация на нова 600 тонна преса и на допълнителни съоръжения и машини за подготовка на инструменти и дообработка на пресовата продукция.

Продажбите на заготовки са се увеличили близо 4 пъти, но имат малък дял в общия обем - около 2%. Продажбите на валцови продукти остават стабилни и все още представляват две трети от общите продажби.

Характерно за продажбите на дружеството за отчетния период е отново преобладаващото значение на външните пазари на фирмата, които представляват 92.9 % от общия обем, като износът се реализира към 29 страни. Сред 10-те големи пазари са Австрия, Франция, Дания, Испания, Великобритания, Холандия и Швейцария. Наблюдава се тенденция на намаляване продажбите за националния пазар с близо 5%, заради високата конкуренция от страна на Китай.

През 2015 г. маркетинговите усилия на компанията ще бъдат насочени основно в две направления: разширяване дела на специалните продукти при пресовите изделия и обмазано фолио при валцовите продукти, както и увеличаване до 10% от общия обем на продажбите на вътрешния пазар.

Освен това дружеството навлиза на нови пазари с продукти от сферата на вътрешното обзавеждане, транспорта и строителството, като този тип изделия се характеризират с високи изисквания към качеството.

Изпълнението на инвестиционната програма ще внесе съществени изменения в техническото равнище на машините и оборудването, постепенно ще повиши капацитета на валцовото производство до 30%, а на пресовото - с близо 1,5 пъти, прогнозират от „Алкомет” АД. Ще се повиши конкурентоспособността на дружеството по отношение на качеството на произвежданата продукция, както и ще се намалят разходите за валцовъчно масло, природен газ и електроенергия, допълват още от там.

Акциите на „Алкомет” АД почти не се промениха при излизането на счетоводния отчет и се търгуваха при 6.10 лв. За година те са били нагоре едва с 0.66%, като най-високата цена за година е 6.919 лв. Пазарната капитализация на компанията е над 109.5 млн. лв.

Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.