АИКБ предлага мерки за намаляване на административната тежест върху микропредприятията

financi

Асоциация на индустриалния капитал в България изпрати официално писмо с предложения за намаляване на административната тежест върху микропредприятията. Предлаганите промени касаят изменения в Закона за счетоводството – нормативeн акт, който е от особена значимост за осъществяваната от бизнеса дейност.

От Асоциацията предлагат да се въведе понятието „микросубект“ в Закона за счетоводството, като целта е да има специални правила за микропредприятията, за да не се прилагат правилата, които важат за малките предприятия.

Критериите за определяне на едно предприятие като микросубект по Закона за счетоводството да бъдат следните /да отговаря най-малко на които и да е две от следните три условия/ :
• Обща балансова стойност – до левовата равностойност на 350 000 евро;
• Годишен оборот – до левовата равностойност на 700 000 евро;
• Среден брой на наетите лица през финансовата година – до 10.

От АИКБ предлагат микросубектите да бъдат освободени от някои задължения като предоставяне на информация по „Предоставени аванси и натрупани приходи“ и по „Натрупани задължения и приходи за бъдещи периоди“; съставяне на бележки към финансови отчети; съставяне на доклад за дейността; публикуване на годишните финансови отчети. Предлага се също микросубектите да изготвят само съкратен баланс и съкратен отчет за приходите и разходите.

Друга искана промяна е изменение на чл. 38 от Закона за счетоводството, като акционерните дружества, които не са публични и отговарят на критериите за микросубект бъдат освободени от задължението за извършване на независим финансов одит. От АИКБ считат, че на независим финансов одит от регистрирани одитори трябва да подлежат субекти не на база правната форма на дружеството (акционерни дружества и командитни дружества с акции), а съобразно дейността  или на количествен критерий – приходи от продажби за предходната година над определен лимит.

Като трета промяна от Асоциацията настояват за увеличаване на праговете по ал. 3 и ал. 4 на чл. 32 от Закона за счетоводството, които предвиждат облекчения за едноличните търговци. С оглед предоставяне на възможност на повече еднолични предприятия да се отчитат при облекчен режим, разпоредбите в чл. 32 трябва да бъдат актуализирани. Предлагаме прагът по ал. 3 да се увеличи от 100 000 на 200 000 лв., а този по ал. 4 – от 50 000 на 100 000 лева, се казва в писмото.

От Асоциация на индустриалния капитал в България смятат, че административните пречки, поставени пред бизнеса, са в ущърб не само на предприятията, но и на държавата. България има нужда от работеща икономика, за да излезе от кризата, а това може да бъде постигнато най-бързо като бъде дадена възможност на бизнеса да се развива. Администрацията трябва да подпомага бизнеса, а не да го натоварва излишно и да спъва дейността му, в т.ч. чрез изискването на отчети, справки и доклади, които не ползват никого., са аргументите на експертите.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.