Светослав Младенов: България има неограничени възможности за привличане на инвестиции

investment

"България винаги е имала неограничени възможности за привличане на инвеститори в най-различни сектори, но е липсвала стратегия за пълното секторно представяне, така че инвеститор, който се интересува от даден сектор, да разбере за всички предимства и възможности“, казва в интервю Светослав Младенов, изпълнителен директор на БАИ.

Според него страната ни има големи възможности да привлича инвеститори в автомобилния сектор, хранително-вкусовата, текстилната и химическата индустрия, както и в сферата на туризма. „От друга страна, в България се настаниха доста големи и интересни ИТ компании, което ни дава голямо самочувствие за това, че привличаме едни от най-качествените инвеститори“, коментира той.

Младенов коментира, че България се превръща в предпочитана инвестиционна дестинация за компании от все по-голям брой сектори. „Докато преди време се наблягаше преди всичко на сектора енергетика, свързан с новите източници на енергия, сега наблюдаваме възможност за привличане на инвестиции в секторите текстил, храни и напитки, както и в автомобилния сектор, който също е добре застъпен в България като производство на части за автомобилната индустрия, казва той пред Economy.bg .

За момента агенцията има 16 сертифицирани проекти в различни сектори. 14 са в процес на обработка, а близо 38 проекта са чакащи да постъпят. "Въпрос на време е да си изберат локация. Следващите години ни очакват инвестиции за 1,8 млрд. лева по това, което сме направили като сертифицирани проекти. Проектите в процес на сертифициране възлизат на 330 млн. лева, а на около 680 млн. лева възлизат проектите, които подготвят своята документация за подаване при нас. Някои от тях са утвърдена заявка, а за други предстои да се коментира. Това е, което ни очаква за следващия тригодишен период, каквато е валидността на един сертификат", добавя Младенов.

Трябва да сме постоянни и стабилни и в политически, и в икономически план. По това нещо инвеститорите не се различават, всеки търси спокойствие и стабилност. Това е заложено в мисленето на всеки един инвеститор, коментира изпълнителният директор на БАИ.

По думите сред предимставата на страната ни е локацията, от гледна точка на чисто оперативна дейност на един инвеститор. Данъчната система предлага 10% корпоративен данък и 10% индивидуален данък на физическо лице, което до голяма степен облекчава един инвеститор при първите стъпки и му дава възможност да направи по-малки разходи в началото, за да се установи по-стабилно и по-уверено. "Ние сме много миролюбиви хора, приемаме всички чужденци с отворени обятия и създаваме представа още при първата среща. Голяма част от чуждестранните инвеститори, които са в България, споделят, че са имали такава положителна представа още в самото начало, и като манталитет, и като начин на работа, и като услуга. България има много преимущества, стига правилно да ги показваме. Защото за съжаление голяма част от това, което е положително като възможности и насоки в България, в чужбина се представя по различни начини в негативен аспект", добави Младенов.

 

По статистика на агенцията страните, които  инвестират най-много у нас са Нидерландия, Германия, Австрия, Италия. Що се отнася до най-предпочитаните локации, Младенов посочи, че за момента той е в близост до големите градове. Изпълнителният директор на БАИ припомни за стартиралата в началото на 2014 г кампания за връщането на млади българи от чужбина. "Тази кампания беше в две насоки. Първо, за привличане на младите хора към България като трудов пазар. И второ, за една наша инициатива, да си осигурим образовани и грамотни млади хора, които да станат наши дипломати зад граница. За целта създадохме „Лятна академия на БАИ“. Обучихме известен контингент от хора, които, заминавайки си обратно, да се доусъвършенстват в съответните висши учебни заведения зад граница, до голяма степен да подпомагат дейността на БАИ. Имаме много добри резултати. Дори вчера получих едно съобщение от голям инвестиционен посредник в Лондон, който се интересува от инвестиции в България благодарение на кадър, който е присъствал на тези мероприятия. Така че ние сме доволни от това, което постигнахме. Разбира се, има още какво да се направи, но все пак е една малка стъпка в правилната посока".

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.