България е на 55-то място в класация за икономическа свобода за 2015 г.

economy-freedom

България заема на 55-то място в класация за икономическа свобода за 2015 г. на фондация "Херитидж", което е подобрение с 1.1,% спрямо миналата година. Резултатът се дължи на засилване на свободата на инвестициите, борбата срещу корупцията и паричната свобода, което компенсира проблемите в областта на свободата на правене на бизнес и труда.

С 66.8 от 100 точки България се нарежда на 26-то място от 43 страни в региона на Европа, а цялостната ѝ оценка е над средната за света, но под средната за региона. Преди нас се нареждат страни като Ямайка (48-мо място) и Ботсвана (36-то място). От съседите ни преди нас е само Македония, заемаща 53-то място.

През последните пет години икономическата свобода в България се е подобрила с близо 2 пункта, заради отворената инвестиционна среда, подобряването на фискалната перспектива, намаляването на корупцията, както и ниската инфлация. В изследването се посочва още, че България е предприела стъпки за контрол на бюджетния дефицит и държавния дълг, въпреки че е необходима по-ефективна реформа за постигане на по-широка основа за икономическа свобода и растеж.

По-специално, институционалните реформи трябва да насърчават независимостта на съдебната система и борба с корупцията.

На първо място в класацията за икономическа свобода е Китай с 89.6 точки, следван от Сингапур и Нова Зеландия. САЩ и тази година не са в челната десетка. Тяхното място в списъка е под номер 12, след Дания.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.