Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | February 23, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Българското земеделие – зависимо от субсидиите и неконкурентно

Българското земеделие – зависимо от субсидиите и неконкурентно
Miglena Ivanova

Земеделието в България е силно зависимо от субсидиите и ниско конкурентно. Това се посочва в анализ на “Кофас България” за сектора.

Общият оборот на агросектора у нас възлиза на около 19,5 млрд. лева през 2015 г. От него 15% се концентрира в 10 фирми, повечето от които са крупни играчи в зърнопроизводството.

Над 16% от фирмите от сектора са в риск от фалит, показват още данните. През последните 3 години несъстоятелност са обявили 83 компании.

Анализът на Кофас показва, че основен фактор за намаляващата конкурентоспособност на земеделието са растящите цени на земята и рентите, увеличените разходи за труд и други ресурси.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) и нестабилността на Съюза може да доведат до намаляване на субсидиите за земеделие и България трябва да преосмисли тяхното разпределение, препоръчват експертите.

И в световен мащаб агробизнесът е силно зависим от субсидиите на държавите.Налице е ясна положителна промяна при цените на селскостопанските стоки – индексът на цените им на ФАО се повишава с 15% през 2016 г., след като достигна десетгодишно рекордно ниско ниво през януари миналата година. Основната причина за това е ръста на потреблението на домакинствата, основно в развиващите се страни, отчита компанията.

Производство на зърнени култури продължава да изпреварва търсенето по обем през цялата година. Запасите представляват повече от една четвърт от световното търсене през 2016 г., с най-голямо тегло на цените на зърнените култури.

Конкретно за България сериозни възможности дава биоземеделието, което ще продължи да се разширява.

Тагове

Добави коментар