Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 21, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Строителството на сгради продължава да се ускорява заради бума в жилищния сегмент

Строителството на сгради продължава да се ускорява заради бума в жилищния сегмент
Miglena Ivanova

Сградното строителство продължава да дава основен тласък на целия строителен сектор през юни, в разгара на строителния сезон, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

През юни общата строителна продукция се увеличава с 0,2% спрямо май и със 7,9% на годишна база, подкрепяна от сградното строителство.

Индексът на сградното строителство нараства с 1,3% за месеца и с 15% за годината.

Същевременно гражданското и инженерно строителство се свива с 1,1% за месеца, но отчита ръст от 0,2% за годината. Забавянето на този сегмент от строителния сектор е заради по-бавното усвояване на европейските средства за инвестиции в инфраструктура.

Същевременно други данни на НСИ показват, че жилищното строителство продължава да се ускорява. Предварителните данни показват, че броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през второто тримесечие на 2017 г. е 585, а новопостроените жилища в тях са 2 576, като спрямо второто тримесечие на 2016 г. сградите са с 66 повече или с 12.7%, а жилищата в тях се увеличават с 323 или с 14.3%.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна – 102 сгради с 822 жилища в тях, Бургас – 101 сгради с 919 жилища, и София – 67 сгради с 68 жилища.

Добави коментар