Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | December 12, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Подадени са 7 оферти за държавните фондове за финансиране на стартиращи компании

Подадени са 7 оферти за държавните фондове за финансиране на стартиращи компании
Miglena Ivanova

Държавните стартъп фондове са на последния етап преди избирането на мениджъри. На 31 май 2018 г. комисията за подбор на държавния Фонд на фондовете (ФнФ) е отворила окончателните оферти на шестимата кандидати за общо три нови фонда.
Подадени са седем окончателни оферти, като един от кандидатите се е отказал да подава оферта за фонд, за който е бил одобрен на първия етап, пише capital.bg.

Общата сума на трите стартъп фонда е 100.3 млн. лв., а финансирането идва от оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”.

Кой за какво

За Фонд за ускоряване и финансиране на начален етап I са подадени три оферти. Той е с публичен ресурс от 27.3 млн. лв. Трите компании, подали за мениджъри на фонд I са “Спринг юръп”, “Иновейшън акселерейтър” и “Ад-Венчърс”.

За втора позиция на фонда с публичен ресурс от 35.7 млн. лв., са подадени две оферти – от “Спринг юръп” и “Импетъс ърли стейдж”. Тук “Ад-венчърс”, които бяха одобрени за участие, са се отказали.

За третата позиция, която е с публичен ресурс от 37.3 млн. лв., има две оферти, подадени от “Инвийст кепитъл” и “Некст тех венчърс”.

На финала

Финалният етап на конкурса включва разглеждане, оценка и класиране на подадените окончателни оферти. Основна тежест в оценяването ще има опитът на екипите в управлението на такъв вид фондове за дялово инвестиране на начален етап, както и способността им за привличане на допълнително частно финансиране. Сумите, които могат да се инвестират под формата на дялови инвестиции, са от 25 хил. евро до 1 млн. евро. Инвестиционната стратегия и бизнес планът също ще бъдат оценявани, като целта е ефективно прилагане на финансовия инструмент, се посочва в съобщението.

По време на процедурата до момента ФнФ е провел преговори с шестимата участници, които преминаха през предварителния подбор и подадоха първоначални оферти. В началото на ноември миналата година бяха отворени публично подадените заявки за участие в конкурса, през януари тази година беше оповестено и първото класиране, при което от 10 участника в състезанието бяха останали осем. През март, след първоначалните оферти, останаха шест компании.

Добави коментар