Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | January 17, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Нов фонд с бюджет 100 млн. лева ще подкрепя стартиращи компании

Нов фонд с бюджет 100 млн. лева ще подкрепя стартиращи компании
Miglena Ivanova

Създава се „Фонд за ускоряване и начално финансиране“ с бюджет от 100 млн. лева, който ще е насочен изцяло върху улесняване достъпа до финансиране за стартиращи предприятия, съобщават от пресслужбата на Министерството на икономиката.

Управлението на средствата ще се осъществява чрез Фонда на фондовете и има за цел да покрие пълния жизнен цикъл и развитие на едно предприятие. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на първата конференция “Dare to scale” на компания Endeavorв Югоизточна Европа.

По думите му България се утвърждава като страна в Югоизточна Европа с благоприятна бизнес среда за достъп до финансиране чрез рисков капитал, като голям брой стартиращи предприятия от страните от региона са получили финансиране за своя бизнес от българските фондове за рисков капитал “Eleven” и “LauncHub” в периода 2007-2013 г.

„През новия програмен период 2014-2020 г. целта ни е да надграждаме постигнатото до момента чрез финансови инструменти и да продължим да подкрепяме развитието на устойчива екосистема в полза на предприемачите в България“, каза още зам.-министър Манолев.

Предприемачите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще могат да използват разрастващата се структура на глобалната предприемаческа организация Endeavorкато платформа, чрез която да споделят общи предизвикателства и възможности за развитие, обсъжда се още на конференцията.

Компанията има амбицията да играе ключова роля в разрастващата се предприемаческа екосистема в ЦИЕ, предоставяйки достъп на предприемачите до ментори, капитал и талант. Утвърждаването на предприемаческата култура в региона е друга основна цел на организацията.

До момента Endeavor присъства в четири страни в Южна и Югоизточна Европа (ЮИЕ) – Италия, Гърция, Турция и България. Целта й е да разшири присъствието си в ЦИЕ.

“Фокусираме се върху този регион на Европа, защото виждаме, че пазарите в него имат ограничена инфраструктура в подкрепа на предприемачите“, коментира Момчил Василев, изпълнителен директор на българския офис на компанията.

В глобален мащаб Endeavor оперира в 27 страни. Целта на организацията е да подбира и подкрепя предприемачи, притежаващи голям потенциал и компании, които в бъдеще да допринасят за икономическия просперитет чрез създаването на работни места.

Добави коментар