Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | February 16, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Търсенето на индустриални и складови площи в Европа расте силно на фона на слаба строителна активност

Търсенето на индустриални и складови площи в Европа расте силно на фона на слаба строителна активност
Miglena Ivanova

Търсенето на индустриални и складови площи в Европа, Близкия изток и Африка е нараснало с 50% през първата половина на 2018 г., показват данни на консултантската компания Colliers International.

„Свободните площи остават малко през разглеждания период, със средни стойности за региона от 5.7% и под 3% в градове като Мюнхен, Букурещ, Копенхаген, Прага и Барселона“, казва Деймиън Харингтън, директор проучвания в Colliers за региона.

В резултат на активното търсене усвоените площи намаляват от 54% през второто полугодие на 2017 г. до 46% през първото на 2018 г. Този ръст на търсенето би могъл да бъде и по-висок, ако нямаше такъв недостиг на качествени модерни площи, които да се предложат на бъдещи ползватели, допълват от компанията.

Строителството в сегмента не е голямо, въпреки подобрението на конюнктурата в сравнение с края на 2017 г., и делът на пазарите, на които се регистрира спад по отношение на проектите в строеж, намалява от 40% на 32%.

Все пак ситуацията е различна в отделните страни. Например в централната част на Полша се наблюдава значителна строителна активност, докато в определени градове в Западна Европа, като Стокхолм, Мюнхен и Берлин, площите в строеж са под 100,000 кв.м.

Въпреки стабилизирането на наемните нива, ограниченията, свързани с броя на проектите в строеж и наличните свободни площи, благоприятстват за това пазарът да бъде доминиран от наемодателите. Това е факт при 41% от пазарите към края на първото полугодие на 2018 г. в сравнение с 31% за последните две години. Делът на неутралните пазари остава почти без промяна от 2016 г. насам – 41%. С това развитие пазарите, доминирани от наемателите, намаляват до 18%.

Ожесточената конкуренция за складови площи и недостатъчното предлагане ще продължи да определя случващото се в сегмента през оставащата част от годината, а вероятно и през следващата, прогнозират експертите.

Разглеждайки макроикономическата обстановка, има редица въпросителни по отношение на бъдещото развитие на пазара на логистични и индустриални имоти. „Най-общо казано, наемателите в този сегмент в държави като Германия и страните от Бенелюкс и Скандинавия трябва да бъдат готови за последващо повишение на наемните нива. В градове като Щутгарт, Мюнхен, Барселона и Будапеща, здравословното търсене ще се сблъсква с ограниченото предлагане, но в други, например Лодз в Полша, активното строителство на нови проекти ще възпрепятства ръста на наемните нива“, заключава Харингтън.

Добави коментар