Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | December 15, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Световната банка повишава очакванията си за растежа на българската икономика през 2017 г.

Световната банка повишава очакванията си за растежа на българската икономика през 2017 г.
Miglena Ivanova

Световната банка повишава очакванията си за растежа на българската икономика до 3,8% през тази година. Предишната прогноза на банката беше за 3% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП).

Корекцията е отразена в последния доклад на банката за икономиките от Европа и Централна Азия, който беше публикуван днес.

За следващата година очакванията на институцията са икономическият растеж в България да се ускори леко – до 3,9%, а през 2019 г. прогнозата е за 4% ръст на БВП.

Световната банка прогнозира, че потреблението на домакинствата ще продължава да расте заради подобрението на пазара на труда и кредитните условия.

Очаква се и засилване на инвестициите в българската икономика.

За износа се очаква известно забавяне, макар че Световната банка смята, че той ще остане силен. Основен фактор, който ще оказва натиск, ще е забавянето на активността на основните търговски партньори на България от еврозоната.

За бюджетния дефицит на България Световната банка прогнозира, че ще достигне 0,6% през тази година. За следващите две години финансовата институция очаква подобряване на финансовата позиция на страната.

Икономическият растеж в Европа и Централна Азия се очаква да достигне 2,2% през тази година. През 2018 и 2019 г. обаче се очаква забавяне до 1,9%.

Добави коментар