Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 21, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Листването на фирми на БФБ ще се подпомага с европейски пари

Листването на фирми на БФБ ще се подпомага с европейски пари
Miglena Ivanova

Фирмите, които желаят да се листнат на Българската фондова борса (БФБ), ще бъдат подпомогнати от оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“. Това обяви днес по време на представянето на икономическите приоритети на правителството министърът на икономиката Емил Караниколов.

С тези средства ще могат да се покрият разходите и целия механизъм за качване на една компания на борсата.

Като цяло усилията на правителството остават насочени към стимулиране на растежа, намаляване на административната тежест за бизнеса и привличане на нови инвестиции, както и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика чрез провеждане на политика в подкрепа на малките и средните предприятия, засилен и ефективен следприватизационен и следконцесионен контрол и подкрепа за реализирането на всички мерки от Стратегията за развитие на капиталовия пазар.

За инвестициите от ключово значение са индустриалните зони, подчерта той, цитиран от пресслужбата на Министерството на икономиката. По думите му се работи за създаването на нови индустриални зони в цялата страна, което ще помогне за преодоляване на регионалните дисбаланси. „

За момента разговори са водени за Зони в Ловеч, Стара Загора, а в Кърджали вече има подписан Меморандум за сътрудничество между Областна администрация Кърджали и „Национална компания Индустриални зони” ЕАД за реализирането на проекта“, съобщи Караниколов.

Той бе категоричен, че в индустриалните зони първо ще се изгражда инфраструктура, а след това ще се продават терени и право на строеж, както и че се предвиждат нови насърчителни мерки за инвеститорите в тях.

Министърът определи подкрепата  за малките и средни предприятия /МСП/ в страната като основен приоритет. Караниколов каза още, че предстои стартиране на програма по “Иновации и конкурентоспособност”/ОПИК/, която ще е облекчена за малките, средните и микро предприятия. Очаква се при кандидатстването по нея да е необходимо да се подават само заявление за участие и декларация, че кандидатът не е в несъстоятелност, ликвидация. По тази програма ще се допуска и ваучерна система до 30 000 лева за закупуване на машини, издаване на сертификати и вписване на патенти.

Добави коментар