Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | November 18, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Над една четвърт от българите плащат с карта за онлайн покупки

Над една четвърт от българите плащат с карта за онлайн покупки
Miglena Ivanova

Общо 26 на сто от българите плащат с дебитна карта за своите онлайн покупки, показват резултатите от ново проучване, осъществено по поръчка на Visa. В сравнение с 2016 г. това представлява ръст от 8 процентни пункта, като българските потребители продължават да припознават ползите от електронните разплащания.

Нещо повече, проучването отбелязва 3 процентни пункта спад в популярността на разплащанията на място при доставка, което в момента е предпочитано от 38% от анкетираните (в сравнение с 41% за 2016 г.).

Близо 20% от респондентите биха отказали покупка, ако търговецът не приема електронно разплащане.

“Предколедният сезон си остава периодът, в който се правят най-много онлайн покупки. По-голямата част от хората вече не свързват онлайн пазаруването само с определен период от годинатa. Това ни показва, че онлайн пазаруването все повече се превръща в част от ежедневните покупки на българите и ние приветстваме това развитие на потребителското поведение. За първи път от три години насам по-голям брой хора заплащат по електронен път, отколкото в брой. Българите показват нарастващо предпочитание към електронните разплащания и очакваме тази тенденция да се задържи“, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

Резултатите показват няколко стабилни тенденции без промяна през последната година – най-често българските потребители предпочитат да пазаруват в интернет дрехи и обувки (64%), техника (39%), почивки (42%) и книги (21%). Oт друга страна, проучването установява две категории, които отбелязват забележителен ръст в разплащането онлайн – битови услуги (14% – с 3 процентни пункта повече от 2016 г.) и самолетни билети (22% – със 7 процентни пункта повече от 2016 г.).

Онлайн покупките се правят най-често в български електронни магазини (42%), големи международни търговци (23%), други международни онлайн магазини (18%) и уеб сайтове за колективно пазаруване (18%).

Най-важните критерии за българските купувачи, когато правят своите покупки онлайн, са безплатната доставка (67%), богатият избор на категории продукти (54%), наличието на сертифицираща система (52%), опциите за плащане онлайн (36%) и възможностите за закупуване на ваучери за намаление (30%).

Когато става дума за честота на електронни разплащания, 10% от българите пазаруват онлайн няколко пъти седмично, което представлява увеличение от 3 процентни пункта в сравнение с миналата година. Общо 41% правят онлайн покупки няколко пъти месечно, докато 21% го правят само веднъж месечно.

Общо 26% от българите предпочитат да плащат онлайн с дебитна карта, а 7% използват кредитна карта. Това, което потребителите оценяват високо, са удобството (99%), пестенето на време (98%) и улеснението (98%) при онлайн разплащанията, както и че няма нужда от физическо присъствие в търговския обект (98%), възможността да се случва навсякъде и по всяко време (98%) и лесното проследяване на личните финанси (89%).

През 2017 г. онлайн разплащанията по няколко пъти в месеца са еднакво популярни сред мъжете (42%) и жените (41%). Българските мъже предпочитат да пазаруват онлайн техника (66%), почивки (43%) и дрехи (31%), докато жените правят покупки в интернет предимно на облекло (57%), почивки (42%), самолетни билети (20%) и козметични продукти (20%).

Онлайн пазаруването се практикува от милиони Visa картодържатели всеки ден. Широката подкрепа от страна на търговците на дребно, банките и финансови институции, заедно с потребителския апетит за по-бързо, по-удобно и сигурно пазаруване, е двигателят зад този подем в електронната търговия.

Добави коментар