Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | December 15, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Столичният общински съвет одобри продажбата на Общинска банка

Столичният общински съвет одобри продажбата на Общинска банка
Miglena Ivanova

Столичният общински съвет одобри продажбата на дяла на Столична община от 67,7% от Общинска банка на компанията „Новито Опортюнитис“, регистрирана в Лихтенщайн.

„За“ сделката гласуваха 45 от общо 54 общински съветници. Против гласуваха представителите на ДСБ и БСП, които подчертаха, че за купувача не се знае нищо и той не е пример за “стратегически инвеститор с опит в областта”, каквото е изискването, съобщава economic.bg.

Предложената ценова оферта за дела на Столична община в банката е 46,5 млн. лв., което е с едва 350 хил. лв. над цената, заложена в приватизационната документация.

Предстои продажбата да бъде одобрена от Българската народна банка (БНБ).

Останалите близо 33% от капитала на Общинска банка се притежават от фирми, близки до бизнесмена Христо Ковачки. Те в момента водят дело срещу общината заради промяната на устава на банката през 2011 г. Тогава с помощта на БНБ уставът бе променен по такъв начин, че важните решения за банката да се взимат с 2/3 от гласовете в Общото събрание. Преди това решенията ставаха факт с три четвърти от гласовете, което даваше възможност на миноритарните акционери да блокират решения.

Делото все още се точи в съда от 2011 г., заради което продажната цена беше намалена с 18%, тъй като инвеститорът поема риск съдебният спор да бъде решен в полза на миноритарните акционери.

Добави коментар