Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | December 16, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Нова телевизия премина в ръцете на чешкия инвестиционен фонд PPF

Нова телевизия премина в ръцете на чешкия инвестиционен фонд PPF
Miglena Ivanova

Досегашнеят собственик на Нова телевизия – MTG Group, е продал медията на чешката инвестиционна компания PPF, контролирана от милиардера Петр Келнер, съобщават от MTG.

Останалите 5% се държат от дружеството Eastern European Media Holdings S.A., с което фондът също ще преговаря за покупко-продажба, посочват от чешката компания.

Компанията се разделя с 95% от Нова броудкастинг груп. Сделката оценява 100% от бизнеса на стойност от 185 млн. евро.

Постъпленията ще се използват от MTG за инвестиции в развлекателния сектор и студията на компанията в Северна Европа и развитието на световния й бизнес за цифрова развлекателна дейност.

Финансов съветник на MTG по сделката е Citigroup Global Markets.

Нова е най-голямата търговска медийна група в България и се състои от 7 телевизионни канала и 19 онлайн компании, уточняват от MTG. Заедно те са генерирали 991 млн. шведски крони продажби и 195 млн. шведски крони печалба за 2017 г., т.е. съответно малко над 999,4 млн. евро и 196,6 млн. евро.

Общо служителите на българската група са над 650 души.

Сделката трябва да бъде одобрена от регулаторните органи и се очаква да приключи до края на първото полугодие на 2018 г.

MTG влезе в България през 2007 г., когато инвестира в Balkan Media Group Limited, която управлява телевизионните канали Diema. На следващата година компанията придоби и Нова.

Продажбата на Nova ще доведе до нетна капиталова печалба, която ще бъде отчетена като елемент, който оказва влияние върху сравнимостта след приключването на сделката.

Добави коментар