Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | December 11, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Стартираща компания за преработка на органични отпадъци в алтернативен източник на протеини e българският победител в конкурса Chivas Venture

Стартираща компания за преработка на органични отпадъци в алтернативен източник на протеини e българският победител в конкурса Chivas Venture
Miglena Ivanova

Стартираща компания за преработка на органични отпадъци в алтернативен източник на протеини чрез отглеждането на ларви на насекоми е българският финалист в глобалния конкурс за бизнеси с кауза Chivas Venture 2018.

Общият награден фонд на конкурса е 1 млн. щатски долара.

Компанията победител NASEKOMO ще се присъедини към 28-те финалисти от цял свят, които първоначално ще преминат през бизнес акселераторска програма в Оксфорд. След това те ще получат възможност да представят проектите си в рамките на водещия технологичен фестивал TNW Conference в Амстердам през май 2018.

Проектът на NASEKOMO, базиран на концепцията за кръговата икономика, развива технология, която превръща органичните отпадъци в алтернативен източник на протеини чрез отглеждането на ларви на Black Soldier fly.

В дейността си компанията използва способността на насекомите да рециклират органични отпадъци и да ги превръщат бързо и ефективно в протеини, които могат да служат за изхранване на различни видове животни.

Ларвите на насекомите се хранят с отпадъците и натрупват протеинова биомаса. След обработка биомасата се използва за храна на животни, при които ларвите са естествена част от храненето.

На 4 април 2018 г., малко преди финала на Chivas Venture 2018, ще стартира и триседмично онлайн гласуване, на базата на което 250 хил. щ. д. от общия награден фонд ще бъдат разпредели между проектите с най-много гласове. На големия финал на състезанието през май 2018 г. международното жури ще определи между кои финалисти ще се разпредели останалата част от наградния фонд.

Добави коментар