Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | December 15, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Три важни навика на производителните лидери

Три важни навика на производителните лидери
Miglena Ivanova

Производителността не е свързана с постигането на повече, а с получаване на най-важното. Имайки предвид това, има три навика, които високо производителни лидери притежават, за да се съсредоточат върху най-важното, пише онлайн изданието entrepreneur.com. Вижте и кои са те.

Списък със задачи

Всеки бизнес лидер трябва да отдава приоритети, за да е продуктивен и да свърши най-важното. Повечето списъци със задачи обаче дават приоритет на неправилните дейности. Те са склонни да се фокусират върху важни въпроси, които трябва да бъдат изпълнени заради натиска на времето, а не върху такива, за които времето би било изразходено най-ефикасно.

Чудесна алтернатива на списъците със задачи е списъкът 20-80. Той е изграден на принципа, че 20% от усилията създават 80% от резултатите, т.е. принципът на Парето. Примерите са навсякъде. На работното място например около 20% от служителите вършат 80% от работата. Ето и пример от бита: хората вероятно носим около 20% от дрехите си през 80% от времето.

Опитайте да изчертаете линия в средата на лист хартия. Напишете “20 процента” в горната част на лявата страна и “80 процента” в горната част на дясната страна. След това започнете приоритизирането, като най-важното слагате в лявата половина на списъка. Всички останали елементи отиват от дясната страна. Ако го направите правилно, ще завършите само с шепа задачи от лявата страна на хартията. Това са онези, които вие и вашият екип трябва да приоритизирате и да сте доволни от това, тъй като те ще произведат 80% от най-важното за вашата организация.

Работа под натиск

Производителните лидери създават време и пространство, за да забавят темпото, ако се налага. Това може да е рано сутрин или пък късно вечер. Ключът е да не се променят тези планове с допълнителни задачи в календара. Когато възникнат проблеми, абсолютно грешен подход е да се търси време те да бъдат решени незабавно за сметка на дейностите за релакс и спокойствие.

Производителните лидери освен това отделят значително време за тишина и спокойствие. Десетминутните почивки през деня не работят. Кратките почивки са добри за бързо възстановяване, но не и за дълбоко мислене по въпросите на лидерството. Най-продуктивните лидери отделят минимум 30 минути наведнъж, за да могат да обмислят подробно и задълбочено проблемите.

Прости решения на проблемите

Може би това, което определя най-продуктивните лидери, е как те реагират на проблемите. Повечето хора робуват на мита, че събитията от деня предопределят резултатите. Така обичайното схващане е, че ако събитията се развият, резултатите от тях ще бъдат добри, но ако събитията се променят, резултатите също се променят.

Проблемът с това уравнение се основава на това, което не можем да контролираме: събитията. Ние не можем да контролираме времето, икономиката или действията на хората. Само че при тази практика неизбежно накрая ще се окажете жертва.

Производителните лидери възприемат навика да се приближават до обстоятелствата чрез реакции. Така те преобразуват хода на събитията, а и това им напомня, че те могат да се фокусират върху това, което могат да контролират – техния отговор.

Тагове

Добави коментар