Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 22, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Няколко важни финансови навика по пътя към богатството

Няколко важни финансови навика по пътя към богатството
Miglena Ivanova

Поколението на т.нар. милениали е на прага на етапа от живота си, в който мислят как да изградят дългосрочно богатство за себе си. Добрите стратегии за това включват създаването на най-обикновени навици, които, когато бъдат правилно изпълнени, в крайна сметка се изплащат, пише онлайн изданието entrepreneur.com.

Разбира се, финансовата отговорност не винаги е лесно нещо, особено когато сметките се натрупват. Тогава хората се чувстват сякаш нямат възможност да спестяват. Част от изграждането на богатство обаче е създаването на навик да се контролират разходите, така че да не се трупат дългове.

Ето и няколко стъпки, които изданието обобщава:

Не работете на загуба

Най-простата стъпка към изграждането на богатство, с която хората се борят, е да харчат по-малко, отколкото печелят. Може да изглежда абсурдно, но това е истина – много хора харчат повече, отколкото печелят, а разликата е за сметка на натрупващи се дългове. Тези хора предполагат, че ще спечелят повече в бъдеще и че дълговете им ще „изчезнат“, когато най-накрая спечелят повече. Лошият им навик си остава и те работят на загуба.

Наложете си данъци

Ако например правителството изведнъж увеличи данъците, ще сте принудени да плащате допълнителни пари всеки месец. Тогава трябва да намерите начини да платите. Затова настройте автоматичен банков превод, с който някаква част от дохода ви да отива в някаква спестовна сметка.

Внимателно с фондовия пазар

Освен ако не сте трейдъри, може би е добре да обмислите внимателно дали си заслужава да играете на фондовия пазар. Да мислите, че можете да направите небрежно това, което някои хора правят през цялата си кариера, е наивно и безразсъдно. Вместо това инвестирайте част от парите си, които сте готови да загубите, в компании, които харесвате и искате да се задържите за години напред. Най-добре е да вземате тези решения с финансов съветник.

Странични доходи

Дори най-успешните предприемачи в света имат странични доходи. Според Уорън Бъфет средният милионер има седем източника на доходи. Постигането на множество постъпления е само част от процеса по изграждане на богатство. Най-доброто, което можете да направите, е да разберете какво можете да предоставите или да предложите на хората, които търсят истинска стойност. А ако можете да се въздържите от харченето на страничните доходи и вместо това да ги спестявате, вие в един момент ще сте в забележителна форма.

Плащайте си дълговете

Независимо от това колко сте предприемчиви, „източването“ на кредитните ви карти без надеждни потоци от доходи, за да изплатите своевременно дълговете, е безотговорно. Винаги вземайте финансови решения въз основа на това, което смятате, че ще правите. Изчакайте, докато получите парите, преди да реинвестирате или да ги похарчите. В противен случай ще се удавите в лихвените плащания.

Финансовите цели

Когато имате цел, вие сте склонни да бъдете по-отговорни с парите си. В началото на всяка година си поставете цел и след това я раздробете на тримесечни малки стъпки, с които да проверявате напредъка си.

Добави коментар