Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 24, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Фондът за гарантиране на влоговете в банките изплати предсрочно още 30 млн. лева от заема за влоговете в КТБ

Фондът за гарантиране на влоговете в банките изплати предсрочно още 30 млн. лева от заема за влоговете в КТБ
Miglena Ivanova

Фондът за гарантиране на влоговете в банките погаси още 30 млн. лева от заема, който получи от държавата, за да изплати гарантираните влогове във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщават от Министерството на финансите.

Това е второто частично предсрочно погасяване по заема, с което общият размер на предсрочно погасената от Фонда сума достига 1,175 млрд. лева.

Фондът планира да погаси оставащата главница в размер на 500 млн. лева също преди падежа на заема.

Следващото частично предсрочно погасяване ще бъде извършено след произнасяне на съда по несъстоятелността с окончателното решение по постъпилите жалби срещу одобрената от Фонда първа частична сметка за разпределение на наличните суми между кредиторите на КТБ.

Държавата отпусна до 2 млрд. лева на Фонда, от които той усвои 1,675 млрд. лева при 2,95% фиксирана лихва. Лихвените плащания са веднъж годишно на 15 април.

Погасяването на заема е еднократно на 15.04.2020 г., като е предвидена възможност за изцяло или частично предсрочно погасяване. Общият размер на изплатените лихви по заема през 2015-2017 г. възлиза на 104 572 246,58 лева.

Тагове

Добави коментар