Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 22, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

България продължава да изостава сериозно по отношение на конкурентоспособността

България продължава да изостава сериозно по отношение на конкурентоспособността
Miglena Ivanova

България е на 50-то място от 138 държави по конкурентоспособност в класацията на Световния икономически форум за 2017 г.

Страната ни се изкачва в подреждането в сравнение с позициите от миналата година (54-то място), но това се обяснява с по-малкия брой на държавите, включени в класацията, отколкото с осезаемо подобрение на бизнес средата.

Според Световния икономически форум корупцията, бюрокрацията, неадекватната работна сила, проблемната инфраструктура, данъчната система и достъпа до финансиране са основните спънки пред конкурентоспособността на страната ни.

Лидер в класацията на Световния икономически форум е Швейцария, следвана от Сингапур и САЩ. Топ 10 се допълва от Холандия, Германия, Швеция, Великобритания, Япония и Хонконг.

В дъното на класацията на Йемен, Мавритания, Чад, Бурунди, Малави, Мозамбик, Сиера Леоне, Либерия, Венецуела и Демократична република Конго.

България изпреварва няколко държави от ЕС в класирането си. Сред тях са Словения, която е на 56-то място, съседните ни Румъния и Гърция – съответно на 62-ро и 86-то място, Словакия – на 65-то място, Унгария – на 69-то място, Хърватия – на 74-то място, и Кипър – на 83-то място.

Най-конкурентоспособната икономика в ЕС е Германия, като след нея идват Швеция, Великобритания, Финландия, Норвегия и Дания.

Добави коментар