Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 20, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

За първи път стокообменът между България и Гемания надвишава 7 млрд. евро през 2017 г.

За първи път стокообменът между България и Гемания надвишава 7 млрд. евро през 2017 г.
Miglena Ivanova

Общо 7,51 млрд. евро е стойността на търговския стокообмен между България и Германия през изминалата 2017 г. Това представлява ръст от 12,7% спрямо предходната година, сочат данните на Германската статистическа служба.

Резултатите оправдават очакванията за пореден рекорд при търговията, посочват от Германо-българската индустриално-търговска камара.

Българският износ се развива изпреварващо в сравнение с вноса от Германия. Търговският дефицит за Германия е в размер на 136,6 млн. евро. Страната ни е изнесла стоки на стойност 3,82 млрд. евро за Германия, вносът възлиза на 3,68 млрд. евро, показва статистиката.

„Тези резултати говорят за подобряването на състоянието на българската икономика като цяло. Отчитаме ръст при БВП, намаляване на безработицата. Инвестициите също са положителни.“, коментира д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара.

„За пръв път стокообменът минава границата от 7 млрд. евро. Радващо е, че изнасяме повече, отколкото внасяме. От началото на прехода това се е случвало само веднъж – през 2013 г.“, допълва още той.

Добави коментар