Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | October 21, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

ЕП удължи действието на Европейския фонд за стратегически инвестиции до 2020 г.

ЕП удължи действието на Европейския фонд за стратегически инвестиции до 2020 г.
Miglena Ivanova

Европейският парламент (ЕП) е одобрил днес разширяването и укрепването на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), основният стълб на Плана за инвестиции за Европа (т.нар. План Юнкер), съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Срокът на действие на фонда се удължава с още две години – вместо до 2018 г. той ще действа до 2020 г. Инвестиционната цел се увеличава от 315 млрд. евро на най-малко 500 млрд. евро.

Инвестициите трябва да насърчават създаването на работни места, особено за младите хора, растежа и конкурентоспособността, енергетиката, околната среда и климата, здравеопазването, научните изследвания и иновации, устойчивия транспорт, цифровия сектор и творческите индустрии и икономически по-слабите региони на Европейския съюз (ЕС).

ЕП е приел днес, че ще може да номинира и член на Управителния съвет на ЕФСИ с цел подобряване на прозрачността и отчетността.

ЕК припомня, че ЕФСИ, който се изпълнява от Европейската инвестиционна банка, е създаден през 2015 г. за първоначален период от три години с цел мобилизиране на поне 315 млрд. инвестиции в реалната икономика. ЕК предложи да се удължи периодът на продължителност до края на настоящата многогодишна финансова рамка, за да се постигне целева инвестиционна рамка от 500 млн. евро.

Добави коментар