Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 21, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Икономическият растеж на България може да достигне пика си през 2018 г.

Икономическият растеж на България може да достигне пика си през 2018 г.
Miglena Ivanova

Следващата 2018 г. има потенциала да се окаже годината, в която реалният икономически растеж на България ще отчете своя пик. Това прогнозира главният икономист на УниКредит за Централна и Източна Европа Любомир Митов на бизнес закуска с български медии, съобщават от пресслужбата на банката.

„През последните четири години България се радва на стабилен и балансиран икономически ръст. Това се дължи на благоприятната външна обстановка и разумната макроикономическа политика на страната. Очакванията са положителната тенденция да се запази и през следващата година“, посочи Митов.

Експертът очаква, че индивидуалното потребление ще предостави по-голямата част от горивото нужно за ускоряването на растежа. Увеличаване на обемите в строителството на сгради и на инфраструктура, съпроводено с наемането на необходимата работна ръка, също ще бъдат сред двигателите на растежа.

„Ръстът на България не от най-бързите, но е от най-устойчивите“, каза Митов.

„Анализите сочат, че инфлацията в България е под контрол с нива между 1-1.5%, следвайки този показател в еврозоната. В страната няма макроикономически дисбаланси засега“, смята Митов.

Според икономиста напрежение се наблюдава на пазара на труда, където потенциала за търсене на работна ръка е на изчерпване. Той посъветва ръста на заплатите да не изпреварва ръста на производителността на труда. „Образование и повишаване на квалификацията на хората е отговорът за България“, смята икономистът.

Като фактор за ускоряване на икономиката Митов посочи развитието на износа с висока добавена стойност. Според него и в момента, благодарение на глобалната обстановка, износът е движеща сила, но България все още има потенциал за растеж в сравнение с други страни от региона.

Едновременно с това глобалната среда остава изключително благоприятна с рекордни стойности на индексите на фондовите пазари, ненадминато ниски нива на колебание на пазарите към момента, рекордно висок приток на инвестиции на нововъзникващите пазари и все по-малко затруднени инвеститори в техния стремеж към печалба. Растежът превиши всички очаквания, особено в еврозоната, като глобалната търговия и икономиките на нововъзникващите пазари се възстановиха.

Според него в тази среда Централна и Източна Европа достига пълен разцвет.

Добави коментар