Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 22, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Какво трябва да знаете, ако сте решили да стартирате финтех компания

Какво трябва да знаете, ако сте решили да стартирате финтех компания
Miglena Ivanova

Въздействието на технологиите върху финансовата индустрия е изключително силно. Традиционните финансови институции, сред които банките, откриха, че новите технологии могат да бъдат наистина разрушителни. Това ги принуди да развият свои собствени технологии, а за да останат начело на играта, много от тях си партнираха с финтех компании или придобиха обещаващи стартиращи компании, пише онлайн изданието entrepreneur.com.

Финтех бизнесът се превърна в силно привлекателен и тенденциите в сектора накараха много предприемачи да вярват, че могат да направят бързи пари. Както и при всяко начинание, това не е така. Новите предприятия, особено в развиваща се индустрия като финтех сектора, изискват внимателно планиране и мислене.

Ето и пет неща, които предприемачите да имат предвид, ако решат да се развиват във финтех сектора.

Регламенти и регулации

Регламентите и регулациите са факторът, заради който финтех индустрията може да бъде доста трудна. Законите са въведени, за да предпазят финансовите системи от злоупотреби, затова и често компаниите имат нужда от добре обучени счетоводители и юристи.

Финтех въвежда нови начини за разглеждане и боравене с пари и се превърна в сива зона за регулиране. Това е нещо, което привлича вниманието на законодателите и на много места различните приложения се превръщат в “национални банки със специално предназначение”.

Правилата освен това варират в зависимост от държавата и региона. В Европа предстои да се приложи ревизираната Директива за платежни услуги (PSD2). Тя всъщност отвори пазара за финтех в Европа, но и налага нови изисквания, с които предприемачите трябва да се съобразят.

Конкуренция от институции

Банките признават каква бездна са отворили финтех компаниите, но те няма да приемат поражението лесно и ще отстъпят място за новите играчи. Всъщност не точно банките са институциите, които са застрашени толкова от развитието на финтех индустрията, колкото начина, по който правим банкиране.

Банките все още държат активите, а много от тях имат способността и влиянието си или да си сътрудничат с финтех компании, или да ги купуват. Всеки предприемач трябва да реши дали може да е достатъчно решителен, за да се пребори с големите финансови играчи.

Доверие на клиентите

Сигурността е на преден план при всички технологични начинания днес. Наблюдаването на данните и кибератаките се засилват. С характера на информацията, която обработват финтех компаниите, те се превръщат в оптимална цел за киберпрестъпници. Една евентуална атака и кражба на клиентски данни е сигурен начин, че доверието ще бъде изгубено.

Доверието на клиентите е от ключово значение за финансовата индустрия и в наши дни се превръща в рядка стока. Мнозина ще бъдат скептични за всякакви нови услуги и повечето хора ще бъдат предпазливи заради рисковете при предоставяне на финансова информация. Предизвикателството е да въведете предпазни мерки и убедителни перспективи, че вашата система е достатъчно здрава и сигурна.

Силен екип

Това може да изглежда очевидно, но финтех не е област, където да се предоставят безплатни скриптове, които могат да се използват с приложение или услуга. Това не е произволно технологично предприятие, където бариерите за навлизане са относително ниски. Необходими са финансова, технологична и бизнес експертиза за разработване на финтех компания, както и спазване на редица изисквания.

Изграждането на силен екип означава, че трябва да се привлекат таланти от различни области на компетентност.

Уникална и ценна услуга

Финтех индустрията започва да се пренасища. От ключов въпрос е да се знае дали една нова компания ще предложи нещо уникално.

Добави коментар