Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 26, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

ЕК подготвя улеснения за службите да събират лични данни от онлайн услуги

ЕК подготвя улеснения за службите да събират лични данни от онлайн услуги
Miglena Ivanova

Европейската комисия (ЕК) подготвя три възможности, които ще улеснят достъпа на органите на реда и службите до личната информация на потребителите на услуги като WhatsApp, Facebook и Google.

Новите предложения ще поставят основите на промени в законодателството на Европейския съюз (ЕС), пише сайта economy.bg.

Първата възможност е най-малко натрапчива и ще позволи на законодателните и разследващи органи в една страна членка на Съюза да поискат информация от компания в друга страна, без да се налага да търсят помощ от местните власти.

Второто предложение предвижда компаниите да се задължат да разкрият данните, ако получат заявка от орган от друга страна. Най-екстремната мярка предвижда предоставянето на достъп на разследващите органи до информация, съхранена в облачното пространство.

„Третата възможност е само за спешни ситуации. Ще положим механизми, които ще опазват личния живот на потребителите. Моето лично мнение е, че тази трета възможност ще може да бъде използвана само в извънредни ситуации и при наличието на съмнения за сериозна опасност за обществото. Склонна съм да рискувам и да обезпокоя тайната на личния живот на гражданите, за да предложа инструмент за борба с тероризма“, коментира Вера Юрова, европейски комисар по правосъдието.

ЕС възнамерява да гласува нов закон, който ще включва мерките за борба с тероризма до началото на 2018 г.

Добави коментар