Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | February 22, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Eleven създава фонд за инвестиции в стартиращи компании изцяло с частни средства

Eleven създава фонд за инвестиции в стартиращи компании изцяло с частни средства
Miglena Ivanova

Българският фонд за рисков капитал Eleven обяви, че ще инвестира нови 6 млн. евро в технологични стартъп компании от България и Югоизточна Европа. Капиталът на новия фонд за дялово инвестиране е изцяло частен и идва от предприемачи от България и региона, съобщават от фонда.

Във фонда се включват повече от 30 частни инвеститора със сериозен опит в различни индустрии.

“Ограничените във времето стартъп програми, които се опитват да поставят стартиращите предприемачи в рамки, вече не са ефективни. С Eleven 2.0 стъпваме върху всичко научено досега и изграждаме подкрепяща инфраструктура от знание, капитал, световни партньорства и сплотена общност. На база индивидуалните нужди, които всяка компания има, тази инфраструктура мобилизира необходимите ресурси в правилния за нейното развитие момент”, коментира Даниел Томов, партньор в Eleven.

Първоначалната инвестиция ще бъде в размер на 100 000 евро в замяна на 10-12 процента дял в компанията. В зависимост от развитието и нуждите им фондът може да вложи допълнително до 200 000 евро.

Фондът няма да оперира на база на прозорци за кандидатстване, вместо това екипът е отворен да разглежда стартъпи през цялата година.

Технологични компании от България и региона могат да изпращат информация за своите стартиращи проекти чрез форма достъпна от уебсайта на Eleven (http://www.11.me/).

В рамките на 3 години Eleven инвестира 12 милиона евро от първия си фонд, финансиран по програма Джереми, в над 100 технологични компании и активно участва в развитието на стартъп екосистема у нас. Някои от по-познатите инвестиции са:

  • Melissa: продуктите, които превръщат съществуващите домашни уреди в част от умния дом;

  • Enhancv – онлайн услуга, която помага на стотици хиляди потребители от цял свят в създаването на професионално CV, което да ги представи по най-добрия начин;

  • Dronamics: компанията, която разработва необикновен безпилотен транспортен самолет за граждански цели;

  • TaxiMe: популярната мобилна услуга, която дава възможност за лесна поръчка на такси с подбрани шофьори с висок рейтинг, а от скоро коли с тяхното лого могат да бъдат срещнати из улиците на София;

  • Farmhopping: една от първите онлайн услуги в Българи, която доставя качествените продукти на малки и средни ферми директно до крайните клиенти.

Добави коментар