Потреблението на ечемик за производство на бира ще нарастне

wheat-1651230_960_720

Пoзовавайки се на данни на НСИ, Министерството на земеделието и храните  обяви, че потреблението на ечемик за производство на бира ще нарастне през маркетинговата 2016/2017 г. 

Прогнозата е, че през настоящия сезон пивоварите ще употребят около 58 хил. тона ечемик при 57 хил. тона през 2015/16-та, когато бе отбелязан спад спрямо използваните 62 хил. тона ечемик през маркетинговата година 2014/2015.

Според прогноза на отдел „Агростатистика“ на МЗХ през 2016 г. в страната са произведени 727 хил. тона ечемик.А това е напълно достатъчно за задоволяване на потребностите на страната. Общото количество е с 4% повече спрямо предходната година. Намалението на ожънатите площи с около 6% до 1,6 млн. дка е изцяло компенсирано от увеличен среден добив с близо 11% до 440 кг/дка, в резултат от благоприятните метеорологични условия.

Общият износ на ечемик от България за маркетинговата 2016/17 година се очаква да достигне около 400 хил. тона.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.