Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | December 15, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Нова асоциация на строителните предприемачи ще подобрява имиджа на бранша

Нова асоциация на строителните предприемачи ще подобрява имиджа на бранша
Petya Dimitrova

Нова асоциация на строителните предприемачи ще подобрява имиджа на бранша и ще работи за предоставяне на коректни данни за пазара на жилищни имоти. Това заяви Димитър Савов от строително-инвестиционната компания BLD, съобщава Еconomic.bg.

В асоциацията вече членуват около 20 фирми, които обаче представляват между 60% и 70% от обема строителство в София, посочи той. „Целта не е да влиза всеки, имаме си правила на прием. Ако някой е дискредитиран заради (лошо – б.р.) качество или измами на клиенти, не го приемаме”.

На въпрос как BLD ще работи за прозрачност на данните в строителната сфера Савов обясни, че компанията му ще работи по посока към това да накара останалите фирми да предоставят реални данни за своите продажби и цени. Това обаче ще отнеме повече време.

В по-краткосрочен план BLD планира да работи заедно с общината и Националния статистически институт (НСИ) за консолидиране на данните за различните разрешения за строеж. В момента те са много разпръснати, коментира изпълнителният директор на компанията. Според него, макар в момента да има регистър на въпросните разрешения, този регистър дава информация единствено за дадения документ.

По-трудно обаче е достигането на по-подробна информация за сградата, като например разгъната ѝ застроена площ и броят на апартаментите в нея. Новата асоциация може и да лобира до Националния регистър за ново строителство и реконструкции (BCC) да бъде осигурен безплатен достъп за професионалисти от бранша.

Добави коментар