Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 22, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Кофас очаква 3% ръст на глобалната икономика през 2017 г.

Кофас очаква 3% ръст на глобалната икономика през 2017 г.
Miglena Ivanova

Глобалната икономика ще се разшири с приблизително 3% през тази година, въпреки засилващите се политически рискове. Това прогнозира Грегорж Шилевич, главен икономист на Кофас за Централна и Източна Европа, по време на петата конференция на Кофас за управление на риска.

Шилевич подчерта, че в много страни се увеличава бизнес доверието заради подобряващите се пазари на труда и по-експанзивната фискална политика в някои икономики.

Сред рисковете той нареди освен традиционните проблеми в икономиките от Близкия изток и Африка и Brexit, управлението на Доналд Тръмп в САЩ, ситуацията в Италия, изборите във Франция, първият тур от които ще се състои в края на тази седмица, и т.н.

Шилевич подчерта обаче, че финансовите пазари не са толкова нестабилни, колкото по принцип проявяват волатилност по време на такива политически събития. VIX индексът, който показва страховете на пазарите, се понижава, което буди някои въпроси.

Донякъде обяснението е в експанзивната парична политика на централните банки, а от друга страна самите пазари свикват с политическите рискове, коментира икономистът.

Кофас очаква и подобрение на глобалната търговия през тази година, макар и да предупреждава за засиления протекционизъм.

Междувременно Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира 3,5% световен икономически растеж през тази година и 3,6% – през следващата. За България прогнозата е завишена до 2,9% ръст през 2017 г., като темповете се очаква леко да се забавят догодина до 2,7%.

Добави коментар