Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 22, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Производителят на Nutella обмисля изграждането на завод в България

Производителят на Nutella обмисля изграждането на завод в България
Miglena Ivanova

Компанията Ferrero, която произвежда Nutella, бонбоните Raffaelo, Ferrero Roche и други десерти, проучва възможностите да изгради производствена база в България.

Това е съобщил за в. „24 часа“ зам.-министърът на икономиката Александър Манолев.

Това е един от потенциалните възможни нови инвеститори в страната. В момента се договарят вложения за над 2 млрд. лева.

„Не можем да кажем каква част от тях ще се случат, но това е показател, че в момента в България има много сериозен инвеститорски интерес. Това е след затишието в първите три месеца на годината заради политическата нестабилност у нас“, коментира Манолев.

Базираната в Силициевата долина компания Viavi Solutions е взела решение да премести седем от технологичните си центрове в САЩ у нас и да ги окрупни в един софтуерен център. Тя изгражда съоръжения за разпространение на мобилен сигнал на телеком оператори. Очаква се наемане на над 500 разработчици и програмисти.

Голяма турска компания за производство на автомобилно осветление също проучва условията за построяване на завод за фарове и стопове на автомобили. Фирмата работи за „Даймлер“, „Фолксваген Груп“, „Крайслер“. Ще трябват над 300 работници.

Индийската компания Synergy Char има намерение да изгражда феросплавен завод у нас, като евентуалната инвестиция е 50 млн. долара.

И виетнамци търсят мястото си в България. Фирма Wellsford от Ханой обмисля инвестиция от 50 млн. евро за построяване на кланица за пилета в Добрич. Доста са напреднали, подали са документи за сертифициране от Министерството на здравеопазването и проучват разрешителните режими от Министерството на земеделието. Няма още първа копка, но е избран терен.

Сигурни са инвестиции за 770 млн. лева. Предстои 21 проекта да бъдат сертифицирани с клас за инвестиции, а новите работни места, които се осигуряват, са над 1 700.

Добави коментар