Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | October 19, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Ирански фирми търсят български партньори за оборудване в млекопреработвателния сектор

Ирански фирми търсят български партньори за оборудване в млекопреработвателния сектор
Miglena Ivanova

Ирански компании търсят български фирми за сътрудничество и обмяна на опит в областта на оборудването и технологичните решения в сектора на хранително-вкусовата промишленост и по конкретно в производството на кисело мляко, сирене, кашкавал и други млечни продукти.

Това стана ясно днес при откриването на българо-ирански бизнес форум в София, който се организира от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средите предприятия (ИАНМСП), съобщават от пресслужбата на Агенцията.

В приветствието си към участниците зам.-изпълнителния директор на Агенцията Румяна Цаканска коментира, че двете страни имат възможност да задълбочат партньорствата си и в сферата на фармацията, туризма, земеделието, химическа промишленост, машиностроенето и информационните технологии.

Тя подчерта, че България и Иран имат дългогодишни търговски отношения, които трябва да се възстановят, а днешния форум е стъпка в тази посока. „Ние като Агенция ще направим всичко възможно да помогнем на компаниите и от двете страни да се адаптират към съответния пазар с цел насърчаване на търговията“, заяви Цаканска.

По думите й Агенцията е готова да подкрепи всяка конкретна бизнес инициатива под формата на обмен на посещения и делегации, провеждане на бизнес форуми, участие в изложения. По този начин фирмите от двете страни ще се насърчат да се опознаят по-добре и да реализират съществуващия потенциал за осъществяването на съвместни бизнес проекти, които ще са от взаимен интерес.

Бизнес форумът бе открит от Александър Манолев, зам.- министър на икономиката на България, който посочи, че за първата половина на 2017 г. ръстът в търговията между България и Иран е над 80%. Страната ни износя основно химични торове, пътнически автомобили и крикове, а от своя страна Иран внася у нас най-вече нефтени масла, полимери, фурми, грозде и други.

От Иранска страна в откриването участваха Али Акбар Резаи, икономически съветник на Посолството на Ислямска Република Иран в София, и Али Билали Дехкорди, началник на кабинета и съветник на Али Яздани, зам.-министър и изпълнителен директор на иранската Организация за малки предприятия и индустриални паркове на Иран.

На днешното събитие се включиха над 50 български и ирански фирми, които развиват дейност в областта на: производственото оборудване за мандри, машини и технологии за производство и преработка, опаковка и пр., специализиран софтуер, специализирано лабораторно оборудване, аналитична апаратура, измервателни уреди и консумативи за анализ и контрол на качеството, нови технологии и ноу хау.

Форумът се осъществява по проект BG16RFOP002-2.003-0002 „Организиране на търговски мисии и форуми за български производители и чуждестранни купувачи“, финансиран от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020, по който ИАНМСП е бенефициент.

Добави коментар