Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | February 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

България е 43-та в света по привличане на чужди инвестиции

България е 43-та в света по привличане на чужди инвестиции
Miglena Ivanova

България е на 43-то място от 109 държави по степен на привличане на чужди инвестиции.

От глобалния индекс Glоbаl Fоrеіgn Dіrесt Іnvеѕtmеnt Соuntrу Аttrасtіvеnеѕѕ Іndех (GFІСА) се вижда, че страната ни попада в групата на умерено атрактивните държави за чуждестранните инвеститори, като изпреварва съседните ни страни, включително Гърция и Румъния.

Индексът показва доколко държавите са способни да привличат чуждестранни инвестиции, като ги оценява по различни показатели – макроикономическа стабилност, бизнес климат, финансова структура, достъп до пазара и пазарен потенциал, човешки и природни ресурси, технологична среда, логистика, разходи и т.н.

По повечето показатели страната ни е умерено атрактивна. Отлична оценка – т.е. силно атрактивна, България получава по показателят достъп до пазар заради членството си в Европейския съюз (ЕС), който пък е с отворен пазар.

Лидер в класацията е САЩ, на второ място е Хонконг, а на трето – Великобритания. Топ 10 се допълва от Швейцария, Германия, Холандия, Сингапур, Дания, Швеция и Южна Корея.

В дъното на класацията е Централноафриканската република, като преди нея са Чад, Судан, Ирак и Йемен, който е раздиран от гражданска война.

Топ 10 на най-привлекателните дестинации да чуждестранните инвеститори в ЕС се формира от Великобритания, която напуска блока догодина, Германия, Холандия, Дания, Швеция, Финландия, Франция, Ирландия, Норвегия, Австрия.

Южната ни съседка Гърция заема 45-та позиция в подреждането, следвана от Турция на 47-мо място, Румъния на 49-то и Сърбия на 51-во. Македония не е включена в индекса.

Що се отнася до останалите региони по света, за Азия лидер по привличане на чужди инвестиции е Хонконг, за Близкия изток са Обединените арабски емирства, за Южна Америка е Чили, а за Африка – о. Мавриций.

Добави коментар