Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | October 21, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

ЕС подготвя нови правила за биоземеделието

ЕС подготвя нови правила за биоземеделието
Miglena Ivanova

Държавите членки на Европейския съюз (ЕС) се споразумяха за въвеждането на нови правила за биологичното земеделие, опростяване на системата и създаване на равни условия за производството и вноса в блока, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Комисията по земеделие на Европейския парламент (ЕП) ще гласува промените тази седмица.

Биологичното земеделие е най-динамичната част от сектора на хранително-вкусовата промишленост в ЕС. Той расте с около 400 000 хектара годишно и в момента се оценява на стойност 27 млрд. евро, посочват от Европейската комисия (ЕК).

Секторът обаче се регулира частично с правила, установени преди две десетилетия, когато биоземеделието е бил малък, нишов пазар.

Настоящите регулации не осигуряват справедливи и равни условия за всички земеделски производители в ЕС, нито предоставят на потребителите сигурност, тъй като поддържат много изключения и дерогации, прилагани на национално или дори поднационално равнище.

Прекалено сложна е и системата на еквивалентност за вносните биологични продукти. Тя създава значителна административна тежест.

Повече от 60 органични схеми по света, сертифицирани като еквивалентни на ЕС, често толерират използването на химикали или практики, които не са разрешени в Европа, което може да постави в неблагоприятно положение земеделските стопани в ЕС, посочват от ЕК.

Новите правила ще решат тези проблеми, като хармонизират стандартите. Предвижда се да се прилага една система за всички земеделски стопани от ЕС и извън блока. Това ще предостави на всички потребители на ЕС една и съща гаранция за качество на храните, произведени по биологичен способ.

Органичното сертифициране за продукти, отглеждани в оранжерии или демаркационни полета, ще бъде преустановено в продължение на десет години от влизането в сила на новия регламент и няма да бъдат възлагани нови дерогации за такова сертифициране.

Новият регламент е приет от 19 държави от ЕС и със съпротивата на Чехия, Литва, Словакия, Кипър, Австрия и Финландия. Унгария, Германия и Белгия са се въздържали при гласуването.

Ако бъдат приети, новите правила трябва да влязат в сила от 1 януари 2021 г.

Въпреки растежа на биологичното земеделие, Франция ще преустанови държавната помощ за биологични земеделски производители до 2018 г., посочва изданието. Това обаче може да отслаби сектора, какъвто пример се вижда във Великобритания и Холандия.

Добави коментар