Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | February 23, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Малки и средни фирми могат да получат 50 хил. лева за излизане на борсата

Малки и средни фирми могат да получат 50 хил. лева за излизане на борсата
Miglena Ivanova

Малки и средни предприятия могат да се възползват от 50 хил. лева безвъзмездно финансиране за излизане на фондовата борса. Официалния старт на инициативата бе даден днес от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, заместник-председателя на Съвета на директорите на Българска фондова борса Васил Големански и заместник-изпълнителния директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Александър Минев.От днес на сайта на агенцията е публикувана подробна информация за схемата, за да могат компаниите да се запознаят с тях, а от септември започва и физическото подаване на проектите“, съобщи зам.-министър Манолев, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

По думите му финансирането по схемата ще се осъществява посредством предоставянето на ваучери на стойност 50 хил. лева, а подобна инициатива се реализира за първи път в страната. „За успешна емисия ще се счита набирането на капитал, равен на или по-голям от 500 000 лева, или стойността на десетократния размер на ваучера“, обясни Александър Манолев.

Той допълни, че се очаква да се реализират 15 млн. лв. инвестиции в български малки и средни предприятия в резултат от схемата, което означава активиране на 10 пъти повече средства от вложения публичен ресурс.

“През последните години имаме средно по една нова компания на година, която излиза на борсата. Чрез тази програма само с първоначалния ѝ бюджет поне 32 компании ще излязат на борсата. Така че нейният ефект ще е осезаем за капиталовия пазар в България, а ние не трябва да губим време за неговото развитие“, отбеляза председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев.

„81% от публичните компании на БФБ са малки и средни фирми. Убеден съм, че тази ваучерна схема ще стимулира още повече такива компании да набират капитал през борсата, за да инвестират в своето развитие и растеж“, коментира Васил Големански.

Общият индикативен бюджет на ваучерната схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари възлиза на 3 911 660 лева (2 000 000 евро), като с днешното събитие стартира изпълнението на проект на стойност 1,6 млн. лева. На този етап целта е да се започне с първите предприятия, които да емитират ценни книжа и съответно ваучерите им да бъдат изплатени и след това има готовност да се подпише втори договор за използването на цялата предвидена сума. Бюджетът е осигурен по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Финансирането по схемата ще се осъществява посредством предоставянето на ваучери на стойност 50 хил. лева, като бенефициент ще бъде Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП). Тя ще администрира процеса и ще набира заявления за получаване на ваучер.

Ваучерът ще е с валидност 9 месеца като през този период компаниите трябва да получат одобрение на инвестиционния проспект за емитиране на ценни книжа от КФН и да обявят, и да осъществят успешна емисия за набиране на капитал (първично публично предлагане), чрез фондовата борса или чрез метода букбилдинг.

Ваучерът ще се изплаща на инвестиционния посредник при осъществена успешна емисия. От днес стартира изпълнението на проекта като вече е публикувана подробна информация по процедурата на сайта на ИАНМСП, а през септември ще започне и физическото приемане на проектните предложения.

 

Добави коментар