Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | October 21, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Безработицата в България се задържа стабилна за трети пореден месец според Евростат

Безработицата в България се задържа стабилна за трети пореден месец според Евростат
Miglena Ivanova

Безработицата в България остава без промяна през ноември 2017 г. и се задържа на едно и също ниво вече трети месец поред, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Това може и да оправдава предупрежденията на някои икономисти, че пазарът на труда е достигнал потенциала си и нов силен спад на безработицата не може да се очаква.

Нивото на безработицата в България през ноември 2017 г. остава 6,8%, а броят на безработните достига общо 210 хил. души.

Младежката безработица обаче продължава плавно да се понижава. През ноември тя достига 12,6%, а броят на безработните младежи до 25 години е 24 хил. души.

Като цяло в Европейския съюз (ЕС) безработицата също продължава бавния си спад. През ноември той е от 0,1 пр.п. до 7,3%, а броят на безработните е над 18,1 млн. души.

Безработицата в еврозоната също намалява с 0,1 пр.п. през ноември до 8,7% при 14,263 млн. безработни във валутния блок.

През ноември 2017 г. спрямо ноември 2016 г. нивото на безработица отчита спад във всички държави членки на ЕС. Най-големи понижения се отчитат в държавите с най-високи нива на безработица – Гърция Португалия, Хърватия и Кипър.

Добави коментар