Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 22, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Асен Ненчев е новият изпълнителен директор на „София Тех Парк“

Асен Ненчев е новият изпълнителен директор на „София Тех Парк“
Miglena Ivanova

Асен Ненчев е новият изпълнителен директор на „София Тех Парк“, съобщават от Министерството на икономиката.

Служебният икономически министър днес представи Ненчев пред журналисти, както и членовете на съвета на директорите Васил Караиванов и Натанаил Стефанов.

На срещата бяха представени още напредъкът по изпълнението на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ от главния директор на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Ивелина Пенева, работата по дигиталната платформа на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, както и възможностите за подпомагане на стартиращи предприятия по проекта „Техностарт“.

„Целта на новия екип от млади и енергични хора, с опит в бизнес управлението и проектното финансиране, е да покрият възможно най-скоро амбициозните планове за „София тех парк“, които имаме“. С тези думи министър Седларски представи новия екип на технологичния парк и допълни, че идеята е той да бъде място за иновативни бизнес идеи и модел на устойчиво финансиране, с което да не зависи от държавата.

Новото ръководство поема технологичния парк, след като съоснователят на Walltopia Ивайло Пенчев се оплака от управлението на парка. Така се стигна до смяна на ръководството, а Министерството на икономиката обяви, че ще помогне на фирмата, за да се решат проблемите й с парка.

По думите на икономическия министър сред първите задачи на новия екип е да започне експлоатацията на научните лаборатории в „София тех парк“, както и да сформира бизнес съвет към него, който да даде визия за бързото му развитие.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов допълни, че съвсем скоро се очаква на база публичност и прозрачност да стартират конкурси за учредяване на права на строеж върху територията на технопарка. „Целта ни е да привлечем висококачествени инвеститори, с което да създадем една иновативна екосистема на световно ниво“, подчерта той.

Новият изпълнителен директор на „София Тех Парк“ Асен Ненчев представи себе си като възпитаник на университети в чужбина. Натрупва опит в банката „Мерил Линч“, където се занимава с хедж фондове и се издига до позицията на вицепрезидент. Преди 4 години се завръща в България и оглавява финансовия отдел на „Лукойл България“

Председателят на Съвета на директорите Васил Караиванов сподели, че е завършил Стопанския факултет на Софийски университет, където към момента  преподава. По думите му преподавателката дейност е негово хоби, извън което се занимава с управление на небанкови финансови институции и финансови посредници. Участвал е и в създаването на първия публичен фонд за недвижими имоти и има няколко предприемачески дейности, като създаване на компания за мобилни приложения в образованието. Има опит и в старт-ъп компании.

От своя страна Натанаил Стефанов заяви, че е представител на старт-ъп общността. Завършил е Софийската математическа гимназия и “Стопанско управление” в СУ, където също към момента преподава. Той разказа, че има специализации в САЩ и Англия. Интересите му са в три сфери – бизнес, образование и обществена дейност. В бизнеса е работил в сферата на маркетинга. Две от каузите, за които е работил, са за връзка между образованието и бизнеса, както и създаването на продукти с висока добавена стойност.

По време на брифинга директорът на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Ивелина Пенева представи напредъкът по изпълнението на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Тя поясни, че от началото на новия програмен период до сега размерът на договорените средства е 43%, на изплатените средства е почти 13%, а размерът на сертифицираните проекти от бюджета на програмата е 10%.

В момента има две отворени за кандидатстване процедури – едната е за развитие на клъстери в България с общ бюджет 20 млн. евро, а другата за енергийна ефективност в големи предприятия с общ бюджет 50 млн. евро. Предстои до края на годината, съгласно индикативната годишна програма, да се обяви на първо място процедура за разработване на иновации от съществуващи предприятия, като до края на месеца ще бъде публикуван пакетът с насоките за кандидатстване.

Добави коментар