Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 21, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Министерството на правосъдието предлага акциите на приносител да отпаднат

Министерството на правосъдието предлага акциите на приносител да отпаднат
Miglena Ivanova

Министерството на правосъдието предлага акциите на приносител да отпаднат и да се заменят от поименни акции, съобщават от пресслужбата на ведомството.

Промените са заложени в проектозакон на Търговския регистър, публикуван за обществено обсъждане на портала за консултации strategy.bg.

Акциите на приносител са забранени или в процес на забрана и съответно на замяна в редица развити и развиващи се държави по света. Това е така, защото се счита, че те могат да подпомагат дейности като пране на пари, финансиране на тероризма и избягване на данъчно облагане, посочва ведомството.

Необходимостта от въвеждане на предложените с проекта изменения произтича и от съществуващия риск по отношение на прозрачността на информацията за лицата, притежаващи акции на приносител. Особеното при акциите на приносител е, че лицето, което упражнява фактическата власт върху акциите на приносител, е титуляр на правата по тях. Това прави смяната на собственика много лесна, като за това е необходимо единствено физическото предаване на акциите, допълва правосъдното министерство.

Към настоящия момент в България няма законово задължение да се оповестява информация за притежателите на акциите на приносител.

Добави коментар