Започна строителството на завода на Leoni в Плевен

Leoni-zavod-kopka

Днес беше направена първата копка на завода за асемблиране на кабелни инсталации за автомобили в Плевен на германската компания Leoni, съобщават от пресслужбите на Министерството на икономиката, Министерския съвет и Българската агенция за инвестиции.

На първата копка на предприятието присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов и изпълнителният директор на Агенцията Стамен Янев.

Инвестицията възлиза на около 32 млн. евро и ще осигури над 2000 работни места, което я нарежда сред най-големите в региона за последните десет години, посочват от Министерския съвет.

Заводът ще бъде отворен частично до края на тази година, а през 2020 г. ще заработи на пълен капацитет, допълва правителствената пресслужба.

Германската компания-инвеститор на завода е най-големият производител в Европа и четвърти в света на електрически системи и автомобилно окабеляване, подчертава се в съобщението.

За групата Leoni работят над 86 хил. души в 31 държави. Имат над 90 завода в целия свят. През 2017 г. консолидираните продажби на компанията са 4.9 млрд. евро, а нетната печалба е 144 млн. евро, пишат от Агенцията по инвестиции.

Караниколов посочи, че България и Германия се радват на рекорден стокообмен и през последните години той надхвърля над 7 млрд. евро годишно, пише в съобщението на икономическото министерство.

Според него това, от една страна, е ясен знак, че двете страни развиват повече от успешни двустранни взаимоотношения, а от друга, че България има висок потенциал да привлича инвестиции, чрез предприетите мерки в тази посока, като въвеждането на елементи на дуалната система за обучение, издаването на т.нар. „сини карти“ с цел преодоляване на недостига на работна ръка, намаляването на административната тежест, развитието на индустриалните зони и др.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.