НСИ: Без промяна в производствените цени през юни

statistic

Националният статистически институт не отчете промяна в производствените цени през месец юни, показват изнесените днес данни. Индексът на цените на производител на вътрешния пазар е на същото ниво спрямо предходния месец и спада с 0,5% на годишна база.

Спрямо месец май намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост – с 1,9 на сто, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0,1%, докато в преработващата промишленост е отчетено увеличение – с 0,2 на сто.

Спрямо година по-рано обаче намаляват цените в добивната промишленост – с 6%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се регистрира спад с 1,2 на сто. Намаление на цените се наблюдава при производството на химични продукти - с 8,4%, на хранителни продукти - с 4,4%, и на основни метали - с 3,3%.

Значително увеличение на цените на годишна база има при производството на тютюневи изделия – със 7,5, както и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 5,3 на сто. Макар и малко се балюдава ръст в преработващата промишленост – с 0,3 на сто.

Общият индекс на цените на производител, който се формира от цените на вътрешния и на международния пазар, през юни намалява с 0,1 на сто спрямо предходния месец и с 0,7 на сто в сравнение с година по-рано.

Спрямо май цените са по-ниски в добивната промишленост – с 2,7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0,1 на сто. В преработващата промишленост цените си остават без промяна.

На годишна база цените на производител в преработващата промишленост през юни са на същото ниво. По-съществено намаление се наблюдава в производството на основни метали - с 5,7%, при производството на хранителни продукти - с 4,4%, и при производството на химични продукти - с 4%. Ръст има при тютюневите изделия – с 4,9 на сто, при производството на напитки и на межели – с по 2,2%.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.