Швейцарци откриха нов завод за фиброоптични компоненти в София

rm

Швейцарската компания „Райхле и Де-Масари” (R&M) официално откри новопостроения си завод за дизайн, производство и асемблиране на фиброоптични компоненти и платформи в София. Общата инвестиция в проекта възлиза на 9.7 млн. лв., като тази цифра не включва сумата от близо 8 млн. лв. за закупуване на сградата на предприятието.

„Райхле и Де Масари България Прадакшън“ ЕООД получи сертификат за инвеститор клас А през юни. Сред причините да изберат точно България, тогава представители на компанията посочиха пред медиите поскъпването на швейцарския франк, което прави продукцията им неконкурентна, в комбинация с желанието производството все пак да е в Европа, където е най-големият им пазар и където може да се поддържат високи стандарти за качество.  За тази цел, до края 2013 година в производството в България ще бъдат заети до 150 работни места, а новонаетите служители ще се пращат на обучение в Швейцария, за да се предадат добрите практики и ноу-хау.

Компанията, която е семеен бизнес, е сред 500-те най-големи дружества в Швейцария с около 600 висококвалифицирани служители. R&M притежава собствени пазарни организации в повече от 30 държави, групирани в седем търговски региона. Продажбите през 2011 г. са на обща стойност от 189.4 млн. швейцарски франка. Всяка година компанията инвестира около пет процента от приходите в изследвователска и развойна дейност. В България те са присъстват от 2008 г., когато откриха търговското си представителство за балканския регион тук.

Присъствието на R&M на българския пазар доведе до видимо раздвижване на други чуждестранни компании, желаещи да инвестират във високи технологии в България“, се посочва в пресъобщение на компанията. 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.