"Хювефарма" планира да построи нов завод в Пещера

huvetfarma

Дружеството "Хювефарма" планира да построи нов завод в Пещера за 150 млн. евро тази година, за да се справи с нарастващото търсене. Това съобщи в интервю изпълнителният директор на компанията Кирил Домусчиев.

Фармацевтичната компания, която е специализирана в производството на продукти за ветеринарната и хуманната медицина, ще увеличи производството на хранителни добавки и здравословни продукти за животни с 50%, допълни той.

По думите му това ще помогне на компанията да отговори на нарастващото търсене на световните пазари. Също така тя се е насочила към производството на нови продукти в следващите няколко години.

Компанията ще финансира начинанието със собствени средства и банков заем.

„Хювефарма“ пласира 99% от производството си в чужбина, като оперира в 100 страни. Преди около месец компанията купи базираната в Токио Nai, за да навлезе на японския пазар, казва в интервюто Домусчиев.

По думите му чуждестранните продажби ще бъдат ключови за бъдещия растеж.

В интервюто Кирил Домусчиев коментира и възхода на популизма, руските санкции, спъващи българския бизнес, както и политическите катаклизми преди предсрочните избори следващия месец, които по думите му карат много от износителите в страната да се замислят сериозно, преди да се решат на нови инвестиции.

В края на миналата година ”Хювефарма” отправи ново търгово предложение за изкупуване на акциите на малките инвеститори в пещерското предприятие „Биовет” АД, като този път цената беше по-висока с 0.08 лв. Това стана ясно от съобщение на сайта на БФБ – София.

Новината дойде след като компанията на Кирил Домусчиев оттегли подадените в Комисията за финансов надзор (КФН) документи за отправяне на търгово предложение.

Предишното търгово предложение беше отправено на 10 октомври, когато компанията предложи 15.03 лв за акция, след като в началото на септември миналата година повиши цената от 13.3 лв. на 14.4 лв.

Става дума за закупуване чрез инвестиционен посредник „Дилингова финансова компания” АД на 677 998 броя акции от капитала на пещерското дружество, представляващи 9.99% от капитала на „Биовет” АД.

От началото на годината акциите на пещерската компания „ Бивет” АД падат с 10.66%, а  за една година назад нарастват с 8.43%. Пазарната капитализация е 91 575 603 млн. лв.

Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.