Холдингът Еврохолд отчете спад на печалбите си за януари

money-2

Застрахователният холдинг „Евроинс Иншурънс груп” АД регистрира 7.8% спад на премийния си приход през януари до 17.8 млн. евро спрямо 19.3 млн. евро година по-рано. Това съобщи компанията чрез БФБ-София.

„Евроинс Румъния” регистрира понижение на премиите за януари от малко над 14% на годишна база до над 13 млн. евро.

В резултат на бързите темпове на развитие през последните години „Евроинс Румъния” вече е третата компания по пазарен дял, оперираща на румънския застрахователен пазар. Понастоящем компанията акцентира върху качеството и диверсификацията на застрахователното си портфолио чрез детайлна сегментация на пазара, което значително намалява нивата на поетия риск. През настоящата година целта на мениджмънта е запазване на пазарните позиции и значително подобряване на финансовия резултат. Това пояснява компанията в съобщение.

От своя страна „Евроинс България” отчита ръст на приходите oт близо 20% на годишна база до 3.87 млн. евро . Това се дължи на осезаемия положителен ефект от придобиването на ХДИ „България”, както и на политиката на компанията за по-ефективна работа със застрахователните брокери.

„Евроинс Македония” бележи растеж на приходите от 9.7% на годишна база до 690 хил. евро за януари 2016 г. Цялото повишение идва от „други“ застраховки, като в тях не влизат "Каско на МПС", "Гражданска отговорност на автомобилистите" и имуществени застраховки.

Автомобилният холдинг „Авто Юнион, който е  част от групата на „Еврохолд България” АД отчита 37.5% спад на продажбите със 155 реализирани автомобили през януари 2016 г. Година по-рано дружеството е реализирало 248 броя автомобили. По-високите продажби през януари 2015 г. са в резултат на сключени сделки, като най-голям брой продажби за месеца отчитат от Еспас Ауто (Renault, Dacia) с реализираните 65 продажби, следвани от Стар Моторс (Mazda) с 29 продажби, Нисан София (Nissan) с 26, Ауто Италия (Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Maserati) – 22 броя, и Булвария (Opel, Chevrolet) с 13 продадени автомобила.

Еврохолд България АД е в процес на издаване на облигационен заем, като параметрите на емисията предвиждат обем в размер на 40 млн. до 100 млн. евро, лихви в диапазона 8-13% и обезпечение по заема под формата на залог до 67% от капитала на „Евроинс Иншурънс груп” АД.

Последнана сделка с акциите на „Еврохолд България” АД е на цена 0.67 лв. за акция, като пазарната капитализация на компанията е над 85 млн. лв. Поевтиняването през последната година е с 22.63% до 0.631 лв. за ценна книга.

Aвтор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.