Фонд JESSICA отпуска 14 млн. евро на завод за хлебни изделия

bread

Пловдивската компания за производство на хляб и хлебни изделия „Симид Агро” ЕООД ще получи инвестиционен кредит в общ размер от над 14 млн. евро по европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA. Кредитните средства ще бъдат използвани за изграждане на модерен, енергийно ефективен завод за замразени хлебни изделия и закупуване на ново оборудване в Южната промишлена зона на Пловдив.

При изпълнението на проекта, част от старите, амортизирани складове и работилници с площ от на 4 000 кв. м са премахнати. На тяхно място е започнато изграждането на сграда на три нива с обща застроена площ от близо 15 000 кв. м. На първото ниво ще се помещават шоковите фризери, машините за обработка на кутиите и палетата с готова продукция, заедно със складова база с 3380 палетни места за съхраняване (еквивалент на 100 пълни товарни автомобили). Производствените линии ще бъдат разположени на второто и третото ниво, заедно с някои административни помещения.

В момента дружеството разполага с 2 линии за производство на замразени хлебни изделия в своя завод „Хебър” в Пловдив. Съществуващите производствени мощности не са достатъчни да покрият нарастващото търсене на замразени хлебни изделия от страна на големите търговски вериги и техните магазини в България, Гърция, Румъния, Сърбия и други страни от Централна и Източна Европа. Проектът предвижда новия завод да има капацитет от 8 производствени линии, като по проекта ще бъдат закупени 5 линии, между които такива за производство на стандартен хляб, франзели, земели, кроасани и други сладкарски изделия.

В резултат от инвестицията ще бъде създадена възможност за работа на много хора по време на строителството, както възможност за специализирана работа за над 220 души след пускането в експлоатация на завода. В дългосрочен план проектът се очаква да повиши икономическия растеж и конкурентоспособността на целия район в Южната индустриална зона на Пловдив.

Новият завод на дружеството ще бъде високо енергийно-ефективен – административните помещения ще се отопляват с отпадната топлина от пещите и фризерите за шоково замразяване. От друга страна, помещения за съхранение при -22° C ще бъдат построени с високоефективни изолационни термопанели, за да пестят енергия при поддържането на тази температура. Сградата на проекта се класира в най-високия клас енергийна ефективност и няма да произвежда никакъв шум или прахово замърсяване – напълно в съответствие с Приоритетна ос 1 от европейската енергийна политика за насърчаване на устойчивостта на околната среда и борбата с изменението на климата.

"Много сме доволни, че една от най-чудесните български и пловдивски компании реши да изпълни амбициозен инвестиционен проект, който при това е и от полза за града. Това, че проектът е от обществен интерес позволи да бъде финансиран от Регионалния фонд за градско развитие, като за нас той ще е вероятно най-големия от около 30-те проекта, които Фондът ще финансира по инициативата JESSICA в шестте големи градове в България", сподели Мартин Заимов – директор на Регионалния Фонд за градско развитие.

 

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.