Фондът LAUNCHub започва да приема кандидатури от юни

Lyuben-Belov

От 1 юни всеки предприемач може да кандидатства за дялово финансиране пред фонда LAUNCHub (Launch hub), съобщиха от компанията. Припомняме, че той е една от двете организации, които ще управляват средствата за финансиране на стартъпи по финансовия инструмент "Entrepreneurship Acceleration and Seed" на европейския фонд JEREMIE. LAUNCHub се ръководи от съоснователя на Нет Инфо Любен Белов и от Тодор Брешков, съосновател и член на Борда на Директорите на BREF, най-големия фонд за недвижимо имущество, листнат на българската фондова борса.

През следващите 4 години LAUNCHub ще инвестира 9 млн. евро в около 100 стартиращи компании, предимно от сектора на информационните и комуникационни технологии в България и региона. На първоначалния етап всеки проект ще може да получи финансиране до 30 000 евро и участие в менторската програма на фонда.

LAUNCHub планира да инвестира по-голямата част от тези 9 милиона евро в екипи или вече стартирали компании с по-напредали проекти и така, кандидатсването за първоначалното финансиране от 30 000 евро за Акселераторската програма, е само първото ниво, което дадена компания трябва да премине, за да получи последващо SEED финансиране (до 200 000 евро). Компаниите, в които LAUNCHub ще инвестира могат да разчитат и на контакт с външни инвеститори.

Освен инвестиции, фондът LAUNCHub ще осигурява на екипите и менторска програма, чрез която стартиращите предприемачи да развият идеите си по-бързо, с помощта на професионални съвети и напътствия от над 200 ментора от България и около 1200 от чужбина. LAUNCHub е привлякъл като партньори един от най-успешните акселератори в Европа, Seedcamp, както и Института за предприемачи на Сиско в България. Фондът партнира и с други организации за подкрепа на предприемаческата екосистема в региона, като например споделеното работно пространство betahaus и студентската организация Start it Smart. За международна подкрепа LAUNCHub разчита също и на Mozilla Web FWD и DreamIt Ventures.

Първото кандидатстване за т.н. Акселераторка програма започва през юни тази година, с цел първите реални инвестиции в новите компании да бъдат извършени през септември, когато ще започне и самата програма с гъвкава продължителност средно между 9 и 12 месеца. Такъв тип прозорци за кандидатстване ще бъдат отваряни три пъти годишно.

LAUNCHub ще търси отдадени екипи от предприемачи, разработващи идея с потенциал за развитие и способни или да представят наличие на прототип, или да дефинират предлагания продукт или услуга. Екипът на фонда окуражава всякакви идеи, които биха “разтърсили” досега установените модели на работа в сфери като образование, здравеопазване, развлекателна индустрия, финанси и други. От своя страна, фондът предлага отворена врата или т.н. хъб към ментори, бизнес мрежа и екпертиза, както и индивидуален подход към всеки екип. Поради предприемаческия и ICT профила на самия екип зад LAUCNHub, фондът предлага и експертна подкрепа, която е по-скоро изразена в съвети и напътствия, вместо директна намеса в дадения бизнес.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.