Фондовете за рисково финансиране тепърва навлизат у нас

IMG_2021

"Стремим се към фондове, които да улеснят достъпа на частния сектор до финансиране. Стремим се към възвръщаемост, независимо, че Европа не е най-доброто място, където да се генерират печалби", коментира Jean-Philippe Burcklen, Head of Lower Mid-Market, European Investment Fund - "България е била свидетел на много опортюнистични сделки. С тези фондове искаме да създадем стабилна еко система в бизнеса."

Kонференцията "Сливания и придобивания и Дялово инвестиране в България и региона" бе открита от Трайчо Трайков, Министър на икономиката, енергетиката и туризма. Той коментира, че JEREMIE дава много добри резултати. Вече над 1200 компании,  с 1300 проекта, са спечелили финансиране по някоя от оперативните програми. Над 40% от тях вече са получили и сумите по проектите си.

Той допълни, че българските компании трябва да се научат да кандидатстват за финансиране, преди да направят инвестиция, каквато е стандартната практика у нас.

По време на събитието стана ясно, че някои от компаниите, които са получили финансирани по JEREMIE, имат над 50% растеж за последната 1 година.

До 5 млн. е размера на максималното финансиране по NEVEQ, фонда за рисково финансиране, с възможност за няколко допълнителнйи финансови турове, обяви Павел Йезекиев, NEVEQ.

Той коментира, че търсят проекти, които имат потенциал да създадат водеща технология и да се превърнат в лидер на пазара, не само локално, но и на глобално ниво.

По време на конференцията участниците се обединиха около идеята, че България ще навакса изоставането си. "Виждам предприемачески дух в страната ви. Това дава много възможности за развитие - обясни Tomasz Kwiecień, Managing Director, Mezzanine Management-"Инвестираме между 2-5 мнл. евро на проект, включително и в собствен капитал. Секторите, в които сме се фокусирали са сферата на услугите, здравеопазването и т.н. Инвестираме в доказани технологии и утвърдени бизнеси".

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.