Фирмите ще започнат да размразяват инвестициите през 2012 г., очакват от Уникредит

3503759302_1dc62cbf4e

Компаниите ще започнат постепенно да размразяват инвестиционните си проекти през тази година, а това ще стабилизира и заетостта. Очакванията за трайно увеличаване на заетостта обаче са насочени за след 2013 г. Това прогнозира главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов, който представи анализ за събитията в ЕС, които ще имат най-сериозен ефект върху българската икономика през 2012 г. на среща на Евроклуба при Българска търговска промишлена палата (БТПП) във вторник.

По думите на Павлов, апетитът на инвеститорите да поемат риск ще започне да се възстановява и капиталовите потоци към страната, макар и първоначално много бавно, ще започнат да нарастват. „На първо място, обаче, подобряването на външните условия ще повлияе на българската икономика чрез канала на очакванията “, обобщи той.  Според икономиста се увеличават индикациите за благоприятно разрешаване на дълговата криза в еврозоната и намалява риска Гърция да изостави единната европейска валута.

„Разбира се, броят на работните места е изоставащ индикатор и трайно увеличаване на заетостта, според нас, ще може да се наблюдава чак от 2013 година нататък. Домакинствата също ще започнат да променят поведението си, като ще се наблюдава все по-малко отлагане на покупки на стоки за дълготрайна употреба. В унисон с увеличаването на крайното съвкупно търсене в икономиката, търсенето на кредит също ще започне да нараства спрямо незадоволително ниските нива в момента. Представите за това, кое ниво на финансова задлъжнялост може да се разглежда като устойчиво, ще еволюират в положителна посока, като по този начин допълнително ще намалее натискът върху домакинствата и особено върху частните нефинансови корпорации да продължат с редуцирането на задлъжнялостта си. “, смята Павлов.

Икономистите на банката прогнозират БВП на тримесечна база да се ускори от близките до нула в началото на годината до 0.5% – 0.7% през последните две тримесечия на 2012 г., благодарение на консолидацията на външното търсене. Прогнозите за цялaта година са БВП да отчете ръст от 1.5%, което обаче ще означава  забавяне на икономиката в сравнение с 2011 г., когато БВП нарасна с 2%.

Павлов предупреждава, че началото на 2012 г. ще подложи на тест икономиката на страната. Влошаването на външните условия ще повлияе негативно на износа. Освен това проблемите в Европа ще окажат и допълнителен натиск за свиване на финансовата задлъжнялост на корпоративния сектор, както и до временно преобръщане на процеса на стабилизиране на пазара на труда, се посочва в анализа.

Пречка пред възстановяването на българската икономика през 2012 г. ще бъде и продължаващият спад в цените на жилищата, което е индикатор за все още слабото крайно търсене от страна на домакинствата.

„Очакват ни две или дори три години, в които българският икономически растеж ще остане под потенциалния, като ще се редуват периоди на ускоряване и забавяне на темповете на възстановяване“, смятат икономистите. Те обясняват това с очакваното забавяне на спада на дълговете в корпоративния сектор и на приспособяването на пазара на имоти към новите реалности заради големите дисбаланси, с които тези два ключови за икономиката сектора посрещнаха кризата.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.