Условията за икономически ръст на България – налице през 2013 г.

graph_business

Възстановяването на българската икономика ще набере скорост през следващата година в резултат от намаляването на напрежението на финансовите пазари, постепенното възстановяване на доверието на чуждите инвеститори и стабилния темп на усвояване на средствата от Европейския съюз.  Това прогнозира икономическият екип на Уникредит Булбанк в своя тримесечен анализ за икономиките на страните от Централна и Източна Европа.

Икономистите предвиждат още, че индивидуалното потребление също ще се повиши от догодина. Това се дължи на прогнозата, че планираните увеличения на минималната работна заплата и пенсиите след тригодишно замразяване ще доведат до около 3% номинално увеличение на доходите на домакинствата, както и на очакванията за по-слабия ръст на цените на храните, което от своя страна ще повиши покупателната способност на населението.

„На фона на тези фактори ние оставяме прогнозата си за растежа на БВП непроменена на 0.5% за 2012 г. и 1.5% за 2013 г.”, обясни Кристофор Павлов, главен икономист на УниКрдит Булбанк. Той смята, че през следващата година, пречките пред процеса на възстановяване ще се запазят (с изключение на по-високите цени на храните), но силата им ще намалее. Като цяло през следващата година с отшумяването на дълговата криза, доверието ще продължи да се възстановява. Така натискът за намаляване на задлъжнялостта ще намалее и ще бъдат осигурени стимули за увеличаване на инвестициите и растежа, смята анализаторът.

През второто тримесечие на 2012 г. БВП се повиши с минималните 0.3% спрямо предходните три месеца и с 0.5% в сравнение със същия период на миналата година. Макар и минимално, повишението се дължи на увеличението на индивидуалното потребление и износа през второто тримесечие съответно със 2.4% и 3.4%.

Същевременно, проблем пред възстановяването на българските домакинства представлява високата инфлация, която през юли отбеляза най-голямото си месечно повишение от четири години насам с 1.5%.

„В контекста на високата задлъжнялост на частния сектор и слабото вътрешно възстановяване обаче, повишението на инфлацията не е изцяло лоша новина“, коментира още Павлов. По думите му,  по-високата инфлация спомага за облекчаване на трудностите, пред които са изправени кредиторите, тъй като намалява реалната стойност на дълга. Той обяснява още, че по-високата инфлация създава стимули за потреблението и именно тя може да се превърне в част от лекарството, нужно за да се спре трупането на кеш, което тежи на възстановяването на инвестициите и растежа.

Прогнозите са средно за цялата 2012 г. инфлацията да достигне 2.5%, а в края на годината да бъде 3%. За следващата година пък се очаква повишението на цените да е средно с 2.7%.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.