Търговци искат нулев ДДС върху детските стоки

baby

Асоциацията на търговците на стоки за детето в България внася днес (30 август) в Народното събрание подписка с искане за премахване на ДДС ставката върху детските стоки. Предложението, издигнато от Инициативен комитет на Гражданска инициатива за промяна на ЗДДС,  вече е подписано от над 17 хил. граждани, съобщиха от сдружението.

Търговците мотивират необходимостта ДДС на детските стоки да падне до 0% с факта, че доходите на българските домакинства възлизат на около 15%  от тези на европейските. Същевременно, множество страни членки на ЕС прилагат диференцииран подход към данъчното облагане на стоките за децата. Сред тях са и държави с високи доходи и раждаемост като Ирландия и Великобритания.

В писмото асоциацията настоява още, че премахването данъчната ставка върху детските продукти ще доведе до минимални загуби за бюджета, тъй като този тип търговия формира едва 0.24% от общите приходи от ДДС.

Припомняме, че още през януари БСП лансира идеята премахване на данък добавена стойност върху детските стоки, като тогавашният председател на социалната комисия (и настоящ министър на икономиката) Драгомир Стойнев обеща тя да залегне като приоритет в управленската програма на социалистическата партия.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.